Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР реши през уикенда полицаите да излязат на протест в деня на професионалния си празник. Исканията им са за 20% увеличение на заплатите, нови униформи, както и месечното им възнаграждение да се обвърже с увеличението на минималната работна заплата.

„В протеста на 5 юли ще участват полицаи, които не са на работа. Очакваме в него да се включат между 8 хиляди и 10 хиляди служители. Възможно е да са и много повече”, каза пред Нова телевизия тази сутрин Илия Кузманов - зам.-председател на федерацията.

По повод факта, че служителите на полицията сами си купуват облеклото, той коментира, че за периода 2011-2015 г. МВР дължи като неосигурени дрехи на служителите 29.5 милиона лева.

„Това означава, че колегите са подпомогнали системата с 30 млн. лева”, заяви той.

Относно информацията, че складовете са пълни с униформи, Кузманов уточни, че там има зимни униформи и то не за всички служители.

„Колегите и тази година ще си купят само фланелките, с които да работят през лятото, за да им бъде комфортно”, добави той.

Според него не е коректно държавата по този начин да рекетира служителите на МВР – с поддръжката на техника и закупуването на дрехи.

Администрацията в МВР е необходима. Ако бъде сведена под тези нива, ще е фатално за системата”, каза още синдикалистът.

Кузманов добави, че много биха искали да имат разговор с премиера Борисов, и то преди протеста, защото след това ще бъде безсмислена.

Пред БНР пък колегата му от синдикалната федерация Валентин Попов коментира:

"Аз мога да си представя защо умишлено се съсипват правоохранителни органи. Не мога да разбера защо умишлено се съсипва структура, чието единствено предназначение е да спасява живота и имота на хората. Тук говоря за пожарната. Тя на кой пречи и с какво?"

Той изтъкна, че ако преговорите с ръководството на МВР не са удовлетворителни, от 5 януари 2018 година, датата, когато България поема председателството на Съвета на ЕС, протестите ще бъдат всекидневни.

Миналата седмица синдикатите поканиха вътрешния министър Валентин Радев на среща, след като той не се съгласи с решенията, взети на заседание на социалния съвет в министерството. Тогава бяха постигнати договорености за вдигане на заплатите и промени в Закона за МВР. Министър излезе с позиция, че подобно нещо няма как да се случи. По-късно, на спешна среща с премиера, Радев обясни, че може да бъдат вдигнати някои заплати в системата.