Аз нямах проблем да разговарям и с Брюксел, и с Вашингтон, и с Москва, каза пред bTV бившият енергиен министър и настоящ заместник-председател на БСП Драгомир Стойнев.

Той парира обвинението, че именно Пламен Орешарски е спрял „Южен поток”, като цитира думите на вицепремиера Румяна Бъчварова, според която настоящият премиер Бойко Борисов е човекът спрял 3 големи руски енергийни проекти.

Според Стойнев, от това решение страната ни е загубила в геополитически, икономически и енергиен аспект.

Ние изгубихме по-евтина газ, икономически растеж, работа за българските граждани, сигурност, по-конкурентна индустрия”, изреди бившият министър, според когото „кранът беше в наши ръце”.

Стойнев добави, че падането на кабинета „Орешарски” не се дължи само на енергийните проекти, като коментира, че по времето на политико-експертното правителство миньорите не са излизали на протести.

И все пак – приемственост

Бившият енергиен министър похвали бързата реакция на министър Теменужка Петкова и Делян Добрев от ГЕРБ, след като се разбра, че потребители получават по две сметки за ток.

По думите му, по времето на Пламен Орешарски ДКЕВР са констатирали 2600 нарушения в разпределителните дружества, но новият председател на регулатора отказвал да ги разпише и така отпадали.

Стойнев напомни и че процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП не е прекратена.

Тези чужди инвеститори трябва да се научат да уважават българския закон и българските граждани, ако искат да продължат да работят в нашата страна”, заяви той.

От думите му се разбра, че по отношение на политиката по отношение на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” и предоговарянето на договорите с т. нар. американски ТЕЦ има приемственост между кабинетите „Орешарски” и „Борисов 2”.