Това заяви за Дир.бг политологът Антоний Гълъбов по повод поканата на държавния глава Румен Радев за 140 годишнината от Руско - турската война на президента на Русия Владимир Путин.  

Запитан трябва ли да бъдат поканени и президентите на други държави, чийто войни са загинали в Руско турската война, Гълъбов заяви: 

"Нашето предложение на Атлантическия съвет на България, още от миналата седмица, бе да поканим потомците на загиналите офицери и войници в Руско-турската война, това са както руски войни, така и финландски и от поне още няколко националности. В това отношение това ми се струва много по-разумен вариант и отговорен към паметта на загиналите войници".

Според него, тъй като е съществувала идея президентът Путин да бъде поканен като патрон на празника, "много важно е да се разбере, че националният празник няма чуждестранен патрон, той е национален".

"Така, че нужно е ние да постигнем съгласие помежду си за това как искаме да отбележим тази годишнина дали ще отдадем почит към офицерите и войниците или ще позволим по някакъв начин тази годишнина да бъде вписана в един друг геополитически дневен ред", заяви Гълъбов.

В отговор на въпрос мислите ли, че това посещение ще има влияние върху политиката ни с ЕС и НАТО , Гълъбов коментира:

"Ние сме част от ЕС и НАТО. Ние нямаме някакви взаимоотношения с тези организации, освен че сме част от тях. Така, че за това отношение всяка страна - член има собствените си позиции и собственото си разбиране за начина, по който организира отношенията си. Със сигурност доколкото България ще председателства Европейския съвет много е важно в този период от време България да допринесе за динамизирането на диалога в рамките на ЕС, разбира се и с трети страни. Но в никакъв случай не смятам, че приоритет би трябвало да има разговора между някакъв друг тип геометрия на външно политическите отношения".