На 7 септември Гюнан Халил е подал лично документи в Русенския университет. Приет е в специалността "Технология и управление на транспорта”, задочна форма на обучение, съобщи bTV.

При подаването на документите обаче, кандидат-кметът от ДПС е представил диплома за средно образование от техникума (сега професионална гимназия) по механотехника "Шандор Петьофи" в Разград. В нея пишело, че е завършил училището през 1991 г.

Той е представил оригинал на дипломата, след което я е изтеглил и е останало ксерокопие”, каза заместник-ректорът на Русенския университет Михаил Илиев.

Няма обяснение какво е наложило дипломата да бъде взета веднага след записването. Но не било прецедент.

Проверка в архивите на професионалната гимназия в Разград обаче показва, че там никога не е имало ученик с такова име, а директорът Георги Обретенов е категоричен, че поставеният печат е "100% фалшив", като изписаното на него име на училището не отговаря на наименованието по онова време. Освен това по думите на директора снимката на дипломата определено не е на 18-годишно момче.

Гюнан Халил отказва да коментира въпроса за дипломата.

В официалния сайт на ДПС е качена негова биографична справка, в която също пише, че роденият на 3 юни 1973 г. във Варна Халил е завършил през 1991 г. Мехнотехникум “Шандьор Петьофи” - Разград.

От 1994 г. е в частния сектор със собствен бизнес. От 1999 г. до момента е избран за общински съветник от листата на ДПС в местния парламент на община Кубрат. Член е на Движение за права и свободи от 1995 г. Владее турски. На добро ниво- английски и руски език. Семеен с две деца.

Случая с фалшивата диплома вече се проверява от прокуратурата.