Красимир Велчев от ГЕРБ призна, че са разбрали от изказването на премиера Бойко Борисов, че предлага Румяна Бъчварова да стане вътрешен министър. Според него е право е на премиера да определи своя екип, но кандидатурата на Бъчварова не била изненадваща, цитира го "Фокус".

Аз мисля, че хората около министър-председателя Бойко Борисов са достойни и той ще се справи, заяви Велчев.

Реформаторският блок

"Вицепремиерът от правителството да поеме този важен пост в тази ситуация - решението за нас е много добро и говори за висока политическа отговорност", коментира ген. Атанас Атанасов от ПГ на РБ.

По думите му ще има размествания на ресорите.

Той добави, че винаги е считал, че за МВР е много разумно да бъде назначена жена, защото жените имат качества да успокояват нещата и да работят по-спокойно, а не са остри в действията си. Според него това министерство има нужда от реформи, проведени спокойно, а не в някаква динамика.

Атанасов каза още, че Бъчварова е доказала, че е изключително лоялен човек, който си разбира от работата по управление на системи.

Патриотичният фронт

Красимир Каракачанов каза по БНР, че след като премиерът е предложил кандидатурата, те ще я подкрепят.

Попитан как ще коментира предложението за Бъчварова, другият съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт - Валери Симеонов, каза само, че той няма да работи с нея и ако изпълнява програмата, под която са се подписали всички, ще я подкрепят.

"Никъде не сме поемали ангажимент да подкрепяме всичко, което предлага ГЕРБ. Тук има заблуда у министър-председателя", каза обаче другият съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов по повод критиките на Борисов за липсата на подкрепа от партньорите по определени теми.

Симеонов припомни, че още по време на преговорите за съставяне на правителство от ПФ са заявили, че няма да подкрепят запазването на плоския данък вместо семейното подоходно облагане.

Никъде в предварителната програма не сме казвали, нито те, че трябва да гласуваме 16 млрд. лева дълг, затова не ги подкрепихме”, коментира Симеонов.

АБВ

Кирил Цочев от ПГ на АБВ пък коментира, че Бъчварова е добра кандидатура.
По думите му премиерът е бил много убедителен и коректен с коалиционните си партньори.

„Ще трябва да дадем достатъчната подкрепа на министър-председателя“, заяви Цочев.

Според него, когато един човек решава да си отива, той си отива, затова и от АБВ ще гласуват „за“ оставката на Веселин Вучков като вътрешен министър.

Опозицията

"Това е интересно хрумване. Това е втората жена-министър на вътрешните работи (Петя Първанова беше служебен министър в кабинета "Райков" - б.р.). Ще бъде интересно как г-жа Бъчварова ще се справи с ангажиментите в този тежък и много сложен ресор", коментира депутатът от БСП Атанас Мерджанов.

По думите му интересно е как ще си разменят ролите Бъчварова и Меглена Кунева, тъй като по длъжностни характеристики поне до този момент Кунева отговаряше за координацията в сектор „Сигурност”.

Мерджанов смята за очевиден вътрешният дефицит на доверие.

"Очевидно е, че в определени отношения министър-председателят признава безсилието си, заради това че му се въртят номера зад гърба, и то не от някой друг, а от коалиционните партньори", коментира още социалистът.

След среща с президента лидерът на ДПС Лютви Местан пък заяви, че няма как да подкрепят каквито и да е персонални и структурни промени в кабинет, на който са опозиция.

Той коментира, че формулата на управлението генерира нестабилност.

"Надявам се обаче на всички вече да е станало ясно, че днешните решения на министър-председателя - да номинира Румяна Бъчварова и да поиска оставки на главния секретар на МВР и на председател на ДАНС, снемат всякакви внушения за каквото и да е задкулисие в отношенията Борисов - ДПС", каза още Местан, цитиран от БТА.

По думите му това е ярко доказателство, че подобно задкусилие има "само в главите" на анализатори и на техни политически опоненти, които прибягват до "елементарния трик да скрият собствената си управленска и реформаторска немощ зад паравана ДПС".

Румяна Бъчварова е изненадващ, но добър избор, по този начин премиерът доказа, че не е обвързан с ДПС, каквито коментари имаше в медиите, съгласи се с него Росен Петров от БДЦ. ПГ ще реши на заседание дали да подкрепи Бъчварова.

От "Атака" категорично няма да подкрепят кандидатурата на Румяна Бъчварова, както не го направиха от самото начало за правителството. 

"Новият министър ще заеме една по-скоро представителна роля, защото не си представям Румяна Бъчварова в ролята на ръководещ конкретна операция или пък автор на такава", заяви депутатът Явор Нотев.

АНКЕТА: Одобрявате ли предложението на Борисов Бъчварова да оглави МВР?