С измененията се предлагаше допълване на категориите лица, които се считат за политически и граждански реабилитирани, като в обхвата на закона да попаднат и хората, пострадали от огнестрелни наранявания при мирни протести срещу репресивни управленски политики на комунистическия режим.

Те обаче бяха отхвърлени с 23 гласа "за", 99 "против" и 32 "въздържали се". 

В становищата на Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика се посочва, че въвеждането на нова категория репресирани не е достатъчно мотивирано и общо е очертан кръгът на лицата, които следва да имат право на еднократно обезщетение и добавка към пенсията.

Предложението обезщетенията или добавките към пенсиите да се изплащат и на наследниците на пострадалите лица е в противоречие с принципите на държавното обществено осигуряване и действащото законодателство, заявяват още от министерствата.

Оттам посочват също, че липсват финансови разчети за необходимите средства за изпълнение на предлаганите нови разпоредби.

Павел Шопов от "Обединени патриоти" коментира, че средства едва ли ще се намерят, но въпросът е в политическия акт.

"Целта е отново на нас, българите, да ни се насади чувство за вина и да се оправдаваме какво се е случило през 1972-ра, 1980-та, 1985-та година (става дума за протестите на турското население преди и по време на Възродителния процес - б.р.). Целта е ДПС отново да докаже на своя политически електорат, че го има на политическата сцена, защитава правата им и може да изрекетира българското общество", каза той и призова всички партии да кажат "не" на този "етнически рекет".

Йордан Цонев от ДПС обаче отвърна, че репресиите на тоталитарния режим засягат не само българските турци, а целия български народ.

"В обхвата на законопроекта могат да попаднат и протестиращи през 1989-та година в градинката на "Кристал", отбеляза той.

Цонев призова да не се подхожда с предразсъдъци, а да се подходи с християнско милосърдие към пострадалите от тоталитарния режим. Той посочи, че репресията е доказана от историята и има хора, които са претърпели и морални, и физически щети.

Колегата му Хайри Садъков коментира, че това е последната фокус група, която не е попаднала в рамките на този закон.

"Тези хора в онзи момент са отстоявали права, които са в основата на демокрацията днес", отбеляза той.

Председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека - Красимир Велчев от ГЕРБ, пък заяви, че са против, защото: 

"Тези хора са търсели своите права и главно са протестирали против практиките на тоталитарния режим. Обществото не е забравило активните борци и привилегиите и пенсиите, които получаваха, сега връщаме тези практики чрез хората, които протестираха срещу тях". 

Велчев видя и опит ДПС "пак да насъсква" електората си, но, по думите му, хората не са забравили "целувката на Орлов мост (между Лютви Местан и Сергей Станишев - б.р).