Така депутатът и зам.-председател на партията коментира пред Канал 3 идеите на ГЕРБ за законови промени, които да позволят разследване на приватизацията в годините на прехода, дори давността да е отпаднала.

"Ние ще отидем по-напред и очакваме от ГЕРБ да подкрепят подписката ни, ако са искрени", заяви още Цонев, като подчерта, че промените не могат да станат с изменения на Наказателния кодекс.

Преди дни и президентът Румен Радев подкрепи идеята, като заяви:

"Необходимостта от наказание за престъпление по време на приватизацията е повече от очевидна и това трябва да се случи. Всички го очакваме и то отдавна. И тук аз приветствам предложенията на управляващите, но трябва да знаят, че отговорност трябва да носят не само престъпилите закона при приватизацията, но и виновните за липсата на въздействие.

За промените в закона за банковата несъстоятелност Йордан Цонев каза:

"Нашият закон има за цел да даде на синдиците на КТБ един инструмент, ако спечелят делата за цесиите. Има над 800 оспорени цесии. Дали ГЕРБ и другите ще го подкрепят, ще стане ясно дали наистина се защитава масата на несъстоятелността, защото там има държавен и обществен интерес".

Депутатът от ДПС обаче атакува управляващите заради съюза им с Обединени патриоти:

"Ако моделът, който управлява сега остане, Балканите няма да се обединят. Обединяващ патриотизъм, всички етноси заедно е нашето мото. Искаме да кажем на Борисов, че одобряваме сближаването на Западните Балкани, но патриотите разделят етносите. Идеята за Обединена Европа не е разделяне на етносите.
Най-много от всичко не ни харесва правителство с участието на националистите с човек като Валери Симеонов. Борисов вкара националистите във властта, а не биваше да го прави".

Цонев подчерта, че Борисов е спечелил изборите, но народът не му е казал да управлява с патриотите. Той припомни, че експертите на ГЕРБ са казали, че програмите им с ДПС съвпадат на 95%, а Мустафа Карадайъ предложи да се направи програмно правителство.

"ДПС щеше да спазва тази програма. Казахме, че няма да участваме в правителството, но щяхме да следваме програмата. Смятаме, че кабинетът трябва да бъде демонтиран, защото в него участват националисти", каза Цонев, като подчерта, че имат критики към президента, защото не се е произнесъл за езика на омразата, която се леела от националистите.

Йордан Цонев подчерта, че ще подкрепят вота на недоверие към кабинета, иницииран от БСП, именно защото са против това Обединени патриоти да са в управлението.