На вас съгласие не ви беше необходимо. Тогава се изсмяхте, когато ви предупредихме, че не е важно дали получавате подкрепата на тези три партии, а е важно колко принципна и продължителна ще е тя. Въпросът оттук нататък е дали сме научили урока на едно провалено управление. Вие направихте нещо безпрецедентно в историята – след като загубихте легитимната подкрепа на парламентарните групи, реализирахте едно опасно политическо инженерство – да ги разбиете, за да си купите депутати. Това е най-уродливото явление в историята на парламентаризма”, обърна се Местан към колегите си от ГЕРБ.
 
Според него втората половина от управлението на ГЕРБ е бил едно изкуствено мнозинство и то е подменило вота на гражданите.
„България има нужда от укрепването на демократичните институции, а не изроден модел, в който една персона се поставя по-високо от демократичните институции. Управлението на ГЕРБ показа, че демокрацията не е веднъж завинаги зададена реалност. Оказа се, че е възможно да се реализират авторитарни модели на власт”, каза още Местан.
 
По думите му изходът от кризата не е по силите на една партия. Той подчерта, че българският бизнес е на колене, няма сигурност и предприемаческа мотивация. И изтъкна, че България е най-бедната страна в ЕС с изключително висока безработица.
"България се нуждае от ново, истински демократично в същността си управление. Изходът от кризата не е по силите на една партия. Изходът от кризата предполага да се използва потенциала на цялата нация”, каза още Местан.
 
По-рано от БСП също обвиниха ГЕРБ за тяхното управление и заявиха, че неговият символ ще бъдат хората-факли.

От ГЕРБ обаче обявиха, че са показали нов морал в политиката, докато в НС са надделели злобата и омразата.