Председателят на ДПС взе участие на възпоменателния митинг-събор в село Пристое (община Каолиново) по повод годишнината от т. нар. майски събития във "възродителния процес".

Покрай т. нар. нацистки скандал Карадайъ и по-рано бе говорил за "фашисти" у нас, предизвиквайки гневна реакция откъм Обединени патриоти.

Критики срещу включването на националисти във властта отправиха и други представители на ДПС, изказали се на митинга.

Ние трябва да заявим, че няма да го допуснем и ще се борим против това нещо, заяви Карадайъ.

"Затова ние днес имаме нужда от още по-голяма сила, от още по-голямо единство, от още по-голяма заедност, за да бъдем силни, за да се борим за нашата кауза в нашата родина и в целия регион - за толерантност и мир, за единство и заедност, за стабилност и сигурност...", подчерта той.

Мястото на имамите не е в политиката

Лидерът на ДПС добави, че на парламентарните избори "предатели" (т.е. ДОСТ) са се опитвали да подменят ДПС.

"Вървят с фалша и лъжата - каза той, - за да търсят някаква идентичност. Предателят, който няма философия, идеология, който не знае къде са му корените, който е ясно, че няма бъдеще, той може единствено и само с фалша и лъжата да търси идентичност".

Председателят на ДПС посочи, че мястото на духовниците е в храма и се обърна към Главното мюфтийство да вземе мерки против това, че някои имами са се занимавали с политическа дейност.

Той отхвърли и отправени към ДПС обвинения, че то е против Турция. Преди април месец ръководството на движението бе разпространило остри декларации против управлението на Ердоган и референдума в страната му.