Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат на третата по големина парламентарно представена партия - ДПС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан върна мандата, предоставяйки писмен отказ.

Вижте снимки>>>

Отказвам да реализирам проучвателния мандат. Възможностите на 42-ото Народно събрание да излъчи друго правителство са изчерпани. Страната се нуждае от ново правителство, най-прекият път към политическа стабилност", каза Местан, цитиран от "Фокус".

Президентът вече заяви, че на 5 август ще обяви приоритетите на служебното правителство, а на 6 август ще разпусне Народното събрание и ще насрочи изборите (за 5 октомври).

Във връзка с внезапния обрат в позицията на ГЕРБ, Местан каза, че явно е настъпило време разделно.

"Разделна трябва да бъде и отговорността пред лекарите по отношение на бюджета на НЗОК и пред цялото българското общество по отношение на държавния бюджет"
, добави той.

ГЕРБ излязоха от парламента и обявиха, че няма да подкрепят актуализацията: за да не дадат на БСП възможност "да се възползват от опорната си точка „ГЕРБ и ДПС” - по думите на лидера им Бойко Борисов.

Местан изрази очакване си през следващите дни ГЕРБ да направят верния прочит на ситуацията в страната и в понеделник (за когато е насрочено извънредно заседание на НС - б.р.) да се стигне до приемането на двата бюджета.

Около два часа преди церемонията в президентството Лютви Местан каза следното в отговор на журналистически въпрос ще върне ли мандата:

"Въпросът е твърде странен, защото това, което ще се случи формално след час и половина при държавния глава, е формален акт на онова, което се случи на 29 юни на първите консултации при държавния глава, когато се споразумяхме, че вървим към предсрочни избори и нито една политическа сила няма да прави опит да състави кабинет."

"Апропо въпросът вероятно е породен от продуцирани съмнения, а кой и защо ги продуцира е въпрос, на който аз не съм в състояние да отговоря, защото не искам да се занимавам с психоанализи", добави лидерът на ДПС, цитиран от "Фокус".

Съмненията бяха посети преди няколко дни от БСП, според която ДПС може и да не върне мандата и да се опита да състави правителство заедно с ГЕРБ. Тогава двете партии обявиха подкрепата си за актуализацията на държавния бюджет.