Името на Чобанов ще бъде официално съобщено в четвъртък заедно с останалите водачи в страната.

С финансиста начело на монтанската листа ДПС ще се опита да "разшири географията си" в Северозапада след пробива на Камен Костадинов във Враца на миналите парламентарните избори, пише в. „Сега“, цитиран от БГНЕС.

В последните месеци на 42-рото Народно събрание Чобанов и ДПС се сближиха покрай подкрепата на партията за несполучилата актуализация на бюджета.

На миналите избори през 2013 г. Чобанов беше избран за депутат от Пловдив-град от листата на БСП, където беше представител на т. нар. гражданска квота.

Изразът "разширяване на географията" бе въведен в обръщение през 2007 г. от тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Тактиката включва разширяване на присъствието на ДПС и в областните центрове освен в малките населени места, разбиване на етнорелигиозната капсула и преодоляване на "някои географски представи за структурата на партията".

Досега ДПС никога не е имало депутат от Монтана. Ведно с географията ДПС разширява и гражданската си квота от български имена в листите.

Петър Чобанов ще бъде застрахован и в листата в 25-и МИР в София, потвърди Имамов.

Ново попълнение в "цивилната" квота на ДПС е и бившият началник на отбраната ген. Симеон Симеонов, който ще заеме водаческото място в 24-ти софийски район.

В Перник пък листата трябваше да оглави флейтистът Кристиян Коев, който се прочу като едно от лицата на февруарските протести през 2013 г. В последния момент обаче той е отказал, защото не могъл да отложи многобройните си ангажименти като музикант в чужбина за година напред, обяви самият той в предаването "Часът на Милен Цветков" на Нова телевизия.

За географското разширяване на ДПС ще работи и Александър Методиев, известен с прозвището Бат' Сали, който след София-област ще се опита да изработи първи мандат за ДПС от Кюстендил.

Друг ромски лидер - Илия Илиев от ДРОМ, ще е първи в Ямбол.

АНКЕТА: Какво управление предпочитате след предсрочните изборите?