С тази заявка той регистрира в ЦИК партията си за участие в предсрочния парламентарен вот на 5 октомври, внасяйки 10 012 подписа.

Местан коментира, че след близо двугодишен период на политическа нестабилност, през който ни се наложи да преживеем четири, а предстои да преживеем и пето правителство, страната се нуждае от политическо спокойствие.

"Всички се уморихме от самоцелната конфронтация, от честата смяна на правителства, време е за спокойствие и отговорно управление. Затова на тези избори гласът за ДПС ще бъде глас за националното съгласие, за да намерим формулата на политическа стабилност", добави лидерът на ДПС.

И подчерта, че ДПС ще продължи зададената на евровота линия на спокойна, толерантна и градивна кампания.

По думите му какво място ще бъде отредено на партията е вторичен проблем. В ДПС не си поставяли непременно цел да бъдат втора, трета, четвърта политическа сила, важно било избирателите да оценят платформата и ролята на партията за намирането на изхода от политическата криза.

Дори предубедените анализатори не били в състояние да отрекат ролята факта, че за първи път формулировката за необходимостта от плавен преход към политическа стабилност беше изречена от ДПС.

"Ще припомня, че не отдавна разгърнах едно предположение под формата на въпрос, че след следващи избори, не казвам непременно 5 октомври, ако гражданите не отредят никому самостоятелно мнозинство и малко или много зададат патова ситуация подобна на тази от 12 май 2013 година какво ще правим? Ще уморим избирателя с избори до дупка? Това е неприемливо”, добави Местан.

По думите му от тази гледна точка в ДПС се разграничавали от противопоставянето на различните модели на властта - еднопартийни или коалиционни, като по-добри и по-лоши. Той не скри предпочитанието си към формулата на широкото политическо съгласие в условията на реформите, които трябва да се случат, а не биха били по силите и на най- мощната партия.

Аз не бих искам да избързвам с по-генерални оценки за служебния кабинет, но струва ми се, че се усеща необходимост от малко повече усилия от страна на премиера за преодоляване на основателните съмнения, че кабинетът не е равно отдалечен от всички политически сили”, каза още Лютви Местан.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че неговата партия е единствената, която разбира монопола на ДПС. Така той отвърна на твърденията на председателя на БСП Михаил Миков, че подготвят коалиция между ГЕРБ и ДСП.

7 партии и 4 коалиции бяха регистрирани до момента в ЦИК. Днес е крайният срок за политическите формации да подадат документи.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За независимостта на служебния кабинет