Местан коментира пред БНТ, че първият мандат за съставяне на кабинет ще бъде получен от ГЕРБ и пред българския народ отново ще бъде изправена фигурата на  Борисов.

Вече имаме обаче номинация за експертен министър-председател, а именно Пламен Орешарски. Аз избирам интелекта пред интуицията, избирам „ние”, което е в устата на г-н Орешарски. Той казва „ние”, а не „аз” – аз построих магистрали, аз направих детски градини и метрото”, заяви лидерът на ДПС, който вече категорично отхвърли подкрепа за ГЕРБ.

По негови думи - България се нуждае от умни решения и от управление на един министър-председател – интелектуалец.

Със закани и емоционални напъни няма да можем да изведем страната от тежката криза. Трябва да се възстанови доверието в институциите, а не само в персоните”, отбеляза още Местан.
Той добави, че и най-силните фигури трябва да са част от демократичния модел на управление, а не да се опитват да го подчинят.

Вчера Местан каза, че ще даде отговор на въпроса дали ДПС е готова и да се коалира с БСП, когато чуе тяхната програма, но днес даде знак, че по-скоро не биха влезли в бъдещия кабинет.

Сега е време за надпартийни усилия, не е време нито за еднопартийни кабинети, нито пък за коалиционни съглашения. Необходима ни е друга нова формула за управление на страната, която да включва интелектуалния потенциал на цялата страна”, отбеляза Местан.

Според него еднопартийният кабинет ще има достатъчно кратък живот, както и класическата коалиция между две или три партии.

Лютви Местан отново обяви категорично, че коалиция между ДПС и „Атака” не е възможна под каквато и да е форма, тъй като това би означавало тотално израждане на политиката. По думите му избирателят на ДПС има много силна и здрава ценностна система и никой няма право да прави експерименти с душевността на избирателя си.

Според последните предварителни данни на австрийския преброител SORA ГЕРБ може да получи 96 депутатски места, Коалиция за България - 84, ДПС - 36, "Атака" - 24. Така БСП и ДПС събират 120 места, а за пълно мнозинство са им нужни 121. За да стане това, трябват още около 3000 гласа.
Днес или най-късно утре се очакват окончателните резултати на ЦИК и разпределението на мандатите в парламента.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Борисов или Орешарски ще бъде по-добър премиер?

АНКЕТА: Какво правителство очаквате?