Когато Реформаторският блок и ГЕРБ нямат обща позиция, ДПС определя кой е победителят, заяви пред НОВА ТВ здравният министър Петър Москов.

В последните дни се заформи задочен спор между коалиционните партньори от ГЕРБ и Реформаторския блок, а Цветан Цветанов заяви, че реформаторите може би имат прекалено много министри.

Целта е една единствена – да се гарантира стабилност, предвидимост и хоризонт по какъв начин се променя държавата. Ако можем да направим това, има правителство, има мнозинство. Ако не можем, съответно кой на метла, кой на шейна, може да прави каквото намери за добре”, заяви Петър Москов.

„В парламента надделя партийното, надделя предизборната кампания, която вече започна”, допълни Москов. Според него проблем има, а тонът на разговора е лош. Същевременно избирателите както на РБ, така и на ГЕРБ са притеснени.

Това от своя страна изисквало препотвърждаване на параметрите, при които е сключено коалиционното споразумение, препотвърждаване на основните политически линии, които това правителство ще следва.

„Последните 24 часа дадоха добри сигнали в това отношение”, коментира още здравният министър.

Според Москов Реформаторският блок със сегашната си структура не може да бъде нито стабилен партньор, нито стабилна опозиция. По думите му в този си вид дясната политическата коалиция е изчерпана и още в следващите седмици трябва да стане единна организация.


По въпроса за избора на омбудсман, Москов напомни кандидатурата на РБ - Костантин Пенчев.

"Нашата кандидатура загуби, не Реформаторския блок е виновен за това", отсече здравният министър.

По другата гореща тема, за окастрения референдум, Москов изтъкна, че въпросът за мажоритарния вот бил зададен лошо, затова не получил подкрепа в парламента.

"Основният недостатък по предложението на Плевнелиев се дължи на това, че не е включена точна бройка депутати, които да бъдат избирани мажоритарно", каза той.

Москов онагледи с пример, заявявайки, че: "Може да пиеш кафето си сладко и да ти сложат 10 лъжички захар". Според него, проблемът винаги ще бъде, че партийните апарати филтрират кандидатите.

Зам.-председателят на ДСБ коментира и бъдещето на РБ.
"За мен, влизайки в това мнозинство, има една единствена цел - стабилност и ясно, точно и разписано в пространството поведение на ГЕРБ и РБ, иначе ДПС определя правилата", заяви Москов.