Това обяви на брифинг в парламента колегата им Тунчер Кърджалиев.

Той уточни, че Централно оперативно бюро на ДПС е освободило Хюсмен, който е бивш кмет на Исперих, и от длъжността общински председател на ДПС.

Кърджалиев поясни, че двамата с Палев, който беше областен управител на Благоевград при управлението на Пламен Орешарски, не са спазили политическо обещание за неизползване на преференциален вот или отказ от депутатско място, ако такъв бъде осъществен в тяхна полза.

Хюсмен измести от сигурното място в парламента бившия шеф на здравната комисия Нигяр Джафер, а Палев - бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев.

"Смятаме този проблем не толкова за партиен, колкото за неетично и некоректно отношение на двамата изключени господа. На две изрични срещи преди изборите и двамата поеха ангажимент, както и всички други в листите на ДПС, целенасочена кампания за преференциално гласуване да не се реализира в тяхна подкрепа”, добави Кърджалиев.

Той уточни, че двамата са имали срок от един месец, за да се откажат от депутатското си място, но след като не са го сторили, групата е решила да ги изключи. Той ги призова да си подадат оставките като депутати, защото това би довело до сериозно попълнение парламентарна група на ДПС от доказани професионалисти като д-р Нигяр Джафер.

Кърджалиев подчерта, че ДПС винаги е имала резерви към института на преференциалния вот. И припомни, че гласуваха против той да бъде включен в Избирателния кодекс с мотив, че това е  несправедлив процес.

"Смятаме, че 7% от избирателите не могат да доминират над 93 и сам по себе си преференциалния вот, реализиран при тези условия, би довел до несправедливо транспониране на избирателя като вот”,
каза още той.

За.-председателят на ДПС Рушен Риза уточни, че Хюсмен е избран с 6000 гласа срещу останалите 27 000 гласа, вот за ДПС, а при Палев съотношението е 4000 срещу 19 000 гласа.

"Не мисля, че съм направил нещо против партията", коментира лаконично Палев пред "Фокус".

Гюнай Хюсмен, отказва да коментира, но подчерта, че разчита на избирателите и обществото да си кажат думата.

По думите му въпросът за изключването му трябва да бъде отнесен към ръководството на ДПС.

Според приетия преди дни правилник на Народното събрание Гюнай Хюсмен и Муса Палев стават нечленуващи в парламентарна група депутати и нямат право да се присъединят към друга.

Така независимите народни представители стават три, след като Ана Баракова от самото начало се отцепи от групата на "България без цензура", която бе наречена "Български демократичен център" (БДЦ).