Листата за европейските избори ще се води от зам.-председателя на партията и представител в Европейския парламент Филиз Хюсменова, както стана ясно вчера на заседание.

Втори е депутатът от ДПС Делян Пеевски, трети – зам.-министърът на отбраната Неджми Али, четвърти - председателят на Младежкото ДПС Илхан Кючюк.
Пета е министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, шести - вицепрезидентът на Младежкия Либерален Интернационал Станислав Анастасов.

Местан обясни, че взели нелесното решение за Пеевски по настояване на партийните структури. Номинацията е от почти всички областни структури - 26.

"Не смятам, че в тази номинация трябва да се чете знак нито към БСП, нито към ГЕРБ. Oбластните председатели казаха, че са номинирали реалния човек, реалния политик Пеевски, а не този, когото виждат като сатанизиран образ”,
коментира Местан.

От пазарджишката организация, от която Пеевски е два мандата депутат, не регистрирали нито едно негово отсъствие от заседание на Областния съвет, нито ангажимент, който да не е бил изпълнен. (Пеевски не ходи на заседанията на парламента - бел.ред.)

Местан попита какъв знак дават, ако откажат да го номинират.

"Когато става въпрос за изпълнение на важни държавни функции, не можем да не държим сметка, освен за реалния човек и публичния образ на политик. Когато става въпрос за вътрешна убеденост в оценката за Пеевски, структурите поставиха въпроса – можем ли да принесем в жертва човешкото право да бъдеш номиниран?",
добави той, цитиран от "Фокус".

Лидерът на ДПС заяви още, че разбрал откъде извират притесненията от номинирането на Пеевски и реалната възможност да бъде в ЕП.

"Има силно притеснение от определени среди в България, шок от възможността Европа да се срещне с мита, със сатаната, със злодея. Ако Европа види, че не става въпрос за сатана и за злодей?

Местан видя страх в опонентите на ДПС "на какво ще стъпи политическата им платформа, когато вече няма да го има и Европа го опознае".

"Ако има зрънце истина във всички версии, то се свежда до това, че смятаме, че е полезно вътрешната политика леко да си отдъхне, да се поуспокои, защото, заслужено или не, той синтезира върху себе си огромна негативна енергия",
попита Местан и добави, че биха искали Европа да види разликата между мита и реалността.

Местан обясни, че е търсен баланс при подредбата на кандидатите в листата и в нея може да се открие "цялото етнорелигиозно богатство" на страната.
Очаквали да превърне в практика надслова на кампанията "ДПС в Европа, Европа в България".

Целта на партията е да има поне трима евродепутати.

Реакциите

По-рано председателят на БСП Сергей Станишев призова да престанат опитите за истерия от кандидатурата на Делян Пеевски за евродепутат от ДПС.

Лидерът на социалистите в ЕП Ханес Свобода вече каза, че е много изненадан от номинацията на Пеевски и по принцип не одобрява олигархията.

"Аз отговарям за ГЕРБ, а не за ДПС, и не ме интересува", каза пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Зам.-председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер заяви, че номинацията на Пеевски е "неприемлив сигнал" и групата на десницата "няма никакъв шанс" да работи с подобни евродепутати.

АНКЕТА: Одобрявате ли номинацията на Пеевски за евродепутат?