Петър Паунов коментира пред Нова телевизия, че в понеделник недоволните от депутатското място на Бат Сали ще отидат и в парламента и ще внесат 100 000 подписа и искане за мажоритарна избирателна система.

Досега протестиращите блокираха няколко пъти Главен път Е-79.

"Няма да се откажем, докато няма мажоритарна система и докато този мандат не бъде оттеглен. Решението е в 10-и МИР кандидат за народен представител от ДПС да не полага клетва, това е възможно според Изборния кодекс",
посочи той.

Според него в случая математическата система за мандатите не е приложена правилно и ДПС трябва да изчака решението на Конституционния съд за това как точно трябва да се разпределят гласовете за тях от чужбина.

Кметът каза още, че проблемът в Кюстендил е на ДПС - депутат от партията се излъчва с 800 гласа.

По думите на Паунов Бат Сали не трябва да влезе в парламента, защото не го е заслужил, а трябва да влезе някой друг от ДПС.

"Това е двойкаджията и на партията, и на района",
смята кметът на Кюстендил.

Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан обяви след среща с кметовете на Кюстендил и Дупница, че Александър Методиев няма да бъде оттеглен. По думите му ДПС не е виновно за Методиев, а "има жесток порок в Изборния кодекс (ИК)".

"Най-големият проблем в методиката за вторично преразпределение е за гласовете от чужбина, не кандидатите предизвикаха тази аномалия
", каза партийният лидер.

Той подчерта, че ДПС са били жертва на този нов ИК още през 2013 г. в Хасково.

Миналата седмица общинските съветници в Дупница приеха декларация против даването на мандат на ДПС от Кюстендилския район, като от текста отпадна "Ние не сме против ДПС".

АНКЕТА: Основателни ли са протестите срещу разпределението на мандатите?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Паунов срещу Местан