Съхраняването на кабинета става функция на намеренията на ДПС. Това се посочва в месечния анализ на Института по социология „Иван Хаджийски", цитиран от КРОСС.

Политическият юли се оказа изключително драматичен месец за България. Парламентарният сезон приключи с много сътресения и обрати. Голяма част от тях обаче бяха отдавна забелязани, коментирани и предвидени от института „Иван Хаджийски":

- стремеж към "редуциране" на реформите;

- скептицизъм на политическите играчи спрямо президентския референдум;

- сближаване ГЕРБ - ДПС; стъпки на ГЕРБ към ограничаване на пространството на РБ;

- утвърждаващо се разделение на про-ГЕРБ и по-критични към ГЕРБ реформатори;

- лява радикалност в посланията на БСП и т.н.

"В голямата и бърза политическа размяна в последните седмици президентът беше бламиран и не е ясно дали получи нещо в обещание или утешение. Мая Манолова пък очевидно получи нещо. Но най-много получи ДПС", отбелязват експертите.

Според тях, триъгълникът ГЕРБ-ДПС-РБ е променил геометрията си в полза на ДПС без партията на Бойко Борисов да губи водещата си роля.

Това, става ясно от текста, е много добра изходна позиция за хората на Лютви Местан преди тежките преговори за президентските избори.

"Десният завой" на ДПС е взет

"ДПС не позволи на РБ да се утвърди като „западния", „предпочитания" партньор на ГЕРБ в управлението. И двете формации застават като еднакво „западни", което съвсем сви терена на кампанията срещу ДПС като представители на местната олигархия и на връзките с Русия", се посочва в анализа, публикуван под редакцията на проф. Петър-Емил Митев.

Според института „Иван Хаджийски", и антикорупционното законодателство, и промените в закона за съдебната власт стават зависими от мнението на ДПС като пазител на „конституционния консенсус".

Експертите посочват, че ГЕРБ ясно са показали на ДСБ, че няма да им позволят да диктуват дневния ред на управлението.

На фона на прегрупирането в управляващото мнозинство, БСП олевява в посока на национално-патриотичната ниша, отбелязват от института „Иван Хаджийски".

АБВ, в същото време чака или пълна маргинализация на традиционната левица, или привличането й в орбитата на Георги Първанов при провал на местния вот и в навечерието на президентския.