В интервю за БНР, Имамов определи подозренията за съвместно управление между ДПС и ГЕРБ след изборите като твърде смели и немотивирани.

Вчера председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов заяви, че коалицията ДПС-ГЕРБ е факт и според него ДПС може и да не върне мандата за съставяне на кабинет. Мерджанов коментира, че това може да стане "на база" оформилото се сътрудничество между ДПС и ГЕРБ.

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандата на ДПС за съставяне на кабинет в рамките на този парламент в 14 ч. в сряда, 30 юли.

За актуализацията на бюджета

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди и гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет. ГЕРБ и ДПС са "за", БСП е категорично против.
Депутатите най-напред приеха актуализацията на бюджета на НЗОК.

По думите на Алиосман Имамов, на актуализацията (на държавния бюджет) трябва да се гледа като на един буфер срещу евентуалните негативни последствия за българската икономика и за обществото като цяло от политическата нестабилност и от процесите, които се развиват в България.

"Прави впечатление яростната съпротива на БСП. За мен лично това е необяснимо. Политическият ефект от една такава актуализация ще бъде по-скоро положителен, а не отрицателен", заяви зам.-председателят на НС.

Според Имамов, основната причина за актуализацията е раздутата прогноза за приходите в бюджета. (В актуализирания вариант се предлага намаляване на приходите с 500 млн. лева - б.р.)

Алиосман Имамов бе категоричен, че не е прецедент правителство в оставка да актуализира бюджета.

"Актуализацията е най-обикновена фискална операция, която не бива да се използва за политически цели, защото това е твърде примитивно", подчерта депутатът.

Михаил Миков: Актуализацията е ненужна

Решението на ПГ на Коалиция за България и Изпълнителното бюро на БСП е да не се подкрепи актуализацията на бюджета. Това е казал пред журналисти председателят на БСП и председател на Народното събрание Михаил Миков, цитиран от пресцентъра на партията.

Според него такава актуализация е ненужна, мотивите за нея са противоречиви и няма достатъчно факти и доказателства, които да налагат такива действия. Председателят на социалистите е добавил, че ще бъде подкрепен само проектът за промени в бюджета на НЗОК.

Не е известно дали депутатите на КБ ще присъстват в залата за актуализацията на държавния бюджет.

АНКЕТА: Ще върне ли ДПС мандата?