Демокрацията в нашата страна е застрашена, мирът е на изпитание, крайно време е да бъдат взети мерки и всички органи да започнат да изпълняват своите правомощия без намеса и при стриктно спазване законите на страната, каза от името на ПГ на ДПС председателят на партията Мустафа Карадайъ.

Декларацията на Движението е по повод 26 години от приемането на новата българска конституция от 7-то Велико Народно събрание.

През последните години регистрираме как се погазват духът и философията на основния закон и конкретни норми, но сме свидетели на изключително тревожни процеси и трайно очертаваща се тенденция за рязко и все по-скоростно отдалечаване и отстъпление от постижения на демокрацията в нашата страна, констатира ДПС.

Малко е да кажем, че днес мнозинството в законодателния орган не само не създава гаранции за реализиране на заложените в конституцията права, нещо повече, създава закони, които ги ограничават, обвини Карадайъ.

В името на демокрацията и мира трябва да се борим, за да продължаваме да живеем заедно, за изграждане на по-добро общо бъдеще, да отговорим на предизвикателствата на времето с обединение, да изградим онази България, която ще бъде желан дом за нашите деца поколения напред, поиска той като завърши с цитат от Ахмед Доган - "Съзнавайки, че времето е в нас, да покажем на света, че и ние сме във времето".

Лидерът на партията подчерта, че те работят последователно за постигане на разбирателство, единство и равенство на българските граждани чрез формиране на национална политика, съгласуване на българските закони с международните за гарантиране правата на всички граждани у нас.

ДПС е гарант за демокрация, стабилност, мир и просперитет, основен гарант на българския етнически модел, това трябва да бъде общо дело, на всички заедно, апелира Мустафа Карадайъ и припомни за успешния български етнически модел и за "разбирането за нация като гражданска нация, която отчита съществуването на етническо и езиково разнообразие".