Подсъдимите са обвинени за организиране и ръководене на престъпна група, извършила убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев, великотърновския адвокат Петър Лупов и столичния бизнесмен Борислав Георгиев, приближен на Христо Ковачки.

Четвъртата присъда, която бе постановена днес, е от общо 17 години затвор за Янко Попов–Туцо за убийството на Рачев.
15 години затвор получи Райчо Стойнев – Хижаря
. Той бе признат за виновен за помагачество в убийството на Рачев и за незаконни боеприпаси.

Присъдата на Петър Атмаджов е 4 години затвор. Шуменският окръжен съд го оправда по обвиненията за убийствата на Рачев и великотърновския адвокат Петър Лупов. Атмаджов обаче ще лежи в затвора за нанасяне на средна телесна повреда на либиец и за незаконно притежание на пушка и патрони.

Петър Стоянов бе признат от шуменските магистрати за виновен в организирането на убийствата на столичния бизнесмен Борислав Георгиев,  Петър Лупов и Румен Рачев, предаде "Фокус". За всяко от трите престъпления съдът постанови доживотна присъда без право на замяна. За това, че е ръководил организирана престъпна група Сумиста получи присъда от 15 години лишаване от свобода. За подбудителство и помагачество на два побоя и палеж получи присъди от 3 до 10 години. Той обаче ще изтърпи най-тежката присъда.

По пет обвинения бе признат за виновен Васил Костов, който е бивш бодигард на Милчо Бонев - Бай Миле - за подбудителство и помагачество при убийствата на Георгиев, Лупов и Рачев, за което получи две доживотни присъди без право на замяна и една присъда доживотен затвор. Костов ще изтърпи най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна.

Георги Вълев пък бе признат за виновен за поръчител на убийството на Рачев, както и за подбудител на убийството на Лупов.

Съдия Димчо Луков постанови още Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райчо Стойнев да изплатят различни суми – от 5000 до 400 000 лв., на гражданските ищци.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок през Апелативен съд-Варна.

В началото на месеца прокуратурата поиска за Петър Стоянов, Георги Вълев, Янко Попов-Туцо и Васил Костов-Кеца доживотен затвор без право на замяна, за Петър Атмаджов – доживотен затвор, а за Райчо Стойнев-Хижаря – 20 години лишаване от свобода.

В последните си думи пред съда Сумиста призова присъдата да бъде само на базата на събраните доказателства, които да формират вътрешно убеждение в съдебния състав.

Шестимата бяха задържани през 2010 г. Делото стартира през юни 2011 година и по него бяха проведени 50 заседания.

Петър Стоянов, Васил Костов и Янко Попов отделно са обвиняеми и за убийството на футболния бос Юри Галев.