"Българските атлети няма да участват в никакви международни събития", докато случаят не се изясни, заяви Българската федерация по вдигане на тежести, цитирн от Асошиейтед прес и БТА.
 
Базираната в Будапеща Международна федерация по вдигане на тежести обяви миналата седмица, че осем мъже и три жени от българския отбор са временно отстранени заради положителни проби за анаболния стероид станозолол. Сред атлетите са трима европейски шампиони - златният медалист от 2005 г. Демир Демирев и миналогодишните шампиони Иван Марков и Ивайло Филев, отбелязва агенцията.

Европейското първенство ще се състои от 9 до 18 април в Тбилиси, Грузия.

Обвинените в използване на допинг щангисти от националния отбор по вдигане на тежести поискаха повторен анализ на пробите.

'Изпратихме писмо до Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ) с искане от състезателите персонално, защото такива са правилата, за отварянето на "Б" пробите" - съобщи генералният секретар на Българската федерация по щанги (БФЩ) Борислав Гидиков, цитиран от „Труд“.

"Не е вярно, че се отказваме от повторния анализ, ще търсим истината докрай, защото вярваме, че сме невинни“, заяви той.

Анлиз на „Б“ пробите трябва да се направи в лабораторията в Кьолн.

Представител на БФЩ няма да присъства на втория тест, който ако потвърди резултата, ще даде подробности за количеството на откритото забранено вещество станозолол в пробите на 11-те национали.

Същевременно Марио Маринов - шефът на компанията за хранителни добавки „Трайбест нутришън“, която от 4 години доставя на щангистите препарата трайбест - подозиран за източник на анаболния стероид, заяви, че има усещането за бездействие от страна на държавата по разплитането на случая.

"На 99 процента съм сигурен, че нашият продукт е чист. Ние работим и с Хърватия, като засега не се притеснявам там да се случи нещо подобно. Работихме и с щангистите на Азербайджан и нямаше никакви проблеми, а едва след като спряхме, ги хванаха с допинг. Докато не излязат официалните резултати от кьолнската лаборатория, нищо не мога да кажа със сигурност“, каза Маринов.

От БФЩ са получили обещание от генералния секретар на Европейската федерация по щанги Хасан Акуш да се върнат 12 070 евро, платени за първенството в Грузия, на което нашите няма да участват.

Вървят преговори и с фирмите, от които са купени самолетните билети за Тбилиси, които вече са излишни.