Докладът срещу Ланс Армстронг включва 1000 страници показания и доказателства, които свидетелстват, че колоездачът е бил част от схема за употреба и разпространение на допинг. Състезателите по колоездене, които свидетелстват срещу седемкратния победител в Обиколката на Франция, са общо 26, като 11 от тях са бивши съотборници на Армстронг.

Доказателствата са изпратени в Световната антидопингова агенция и в Международния колоездачен съюз.

"Доказателствата показват, че в отбора, където се e състезавал Армстронг, е функционирала най-напредналата и най-успешна допингова програма, съществувала в спорта. Доказателства са приложени чекове, електронни писма, научни данни и резултати от тестове за допинг, които демонстрират използването на забранени вещества. Данните потвърждават истината за дейността на Ланс Армстронг и тима на US Postal, който е получил десетки милиони долари от държавния бюджет на САЩ", заяви изпълнителният директор на Американската антидопингова агенция Травис Тигърт.

Шон Брийн, адвокат на Ланс Армстронг, веднага отрече всички обвинения и заяви, че това е една "много добре продуцирана работа".

Очаква се и мнението на Световната антидопингова агенция.

Доказателства в доклада
За да започне една нова и по-добра допинг стратегия, Ланс Армстронг и двама негови съотборници от колоездачния отбор "Ю Ес постал сървис" отлетели с частен самолет до Валенсия през юни 2000 г., за да им се вземе кръв. В хотелска стая двама доктори и мениджърът на тима гледали как планът влиза в действие, а кръв от най-добрите състезатели се източвала. Това е само една от историите, които се съдържат в доклада на Американската антидопингова агенция по случая с допинг нарушенията на седемкратния победител в "Тур дьо Франс" Ланс Армстронг.

Месец след пътуването до Валенсия, по време на "Тур дьо Франс", колоездачите лежали на леглата, а кръвните банки били закачени на стената. Кръвта била вливана в тялото им. На следващия ден Армстронг увеличил преднината си в генералното класиране, като с лекота преодолял етапа до една от емблематичните височини по пътя на тура - Монт Венту.

На състезание в Испания същата година Армстронг казал на съотборник, че е взел тестостерон, който на жаргон наричали "масло". Съотборникът го предупредил, че в хотела има допинг ченгета. Армстронг се оттеглил от участие, за да не бъде хванат.

През 2002 г. извикал съотборник в апартамента си в Жирона, северно от Барселона. Казал му, че ако иска да продължи да се състезава за отбора, трябва да следва допинг програмата на тима. Колоездачът казал, че това потвърдило тезата, че "Ланс определя политиката на отбора" и че "каквото каже Ланс, това и става".

Най-много са свидетелствата по отношение на използването на еритропоетин (ЕПО). В определени моменти той бил толкова популярен и леснодостъпен за хората от отбора, все едно искаш от съседката малко захар за кекса.