"За пръв път, откакто съм в политиката, чух политици открито да заявяват, че насочилите се към Европа бежанци са техният метод да наложат на Европа определено поведение", заяви Туск в изказване на европейски форум в полския град Сопот на брега на Балтийско море, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Някои казват, че това е техният метод да отслабят Европа като политически орган", каза председателят на Европейския съвет и прикани присъстващите "да си направят съответните изводи".

Преди това той разкритикува "предлаганите от някои държави военни решения в Сирия", които според него създават опасност "да накарат осемте милиона изселени в рамките на страната си сирийци да напуснат родината си".

След това Туск спомена военната намеса на Русия, военната и политическата намеса на Иран и все по-ясно обсъжданата намеса на Китай.

Бежанците станаха елемент от политическата конфронтация и понякога, за някои политици, те се превръщат в елемент на пазарлък или дори в нов елемент на хибридната война, първите признаци на която видяхме в Крим и в Източна Украйна, заяви Туск. "Не говоря единствено за Русия", уточни той.

Терминът "хибридна война" се използва за описване на въоръжения конфликт в Източна Украйна, в който Русия е обвинявана от Киев и Запада, че участва чрез войници без ясна принадлежност към някое военно поделение, операции на специалните части, пропагандна офанзива и военни учения по границите.

Туск потвърди, че ЕС ще приема военни бежанци и предупреди за опасността от връщането на стени по забравените граници вътре в Шенгенското пространство.

"Днес не ние решаваме кой да влиза в Европа. Това го решават каналджиите, решимостта на хората и дори климатичните условия в Средиземно море", каза Туск.

Той посочи, че има причина за оптимизъм във факта, че бежанците се насочват към Европа, защото в нея те виждат място, където с тях ще се отнасят добре и те ще могат да изградят по-добре бъдеще за децата си.