"Ще ви кажа, че антисемитизмът е ужасяващ, че той трябва да бъде спрян и ще бъде спрян", каза Тръмп в интервю за американската телевизия Ен Би Си, цитирано от БТА .

Вчера единадесет еврейски центъра в Съединените щати бяха заплашени по телефона и евакуирани. Впоследствие се оказа, че заплахите са фалшиви, съобщиха еврейски организации и представители на властите.

ФБР започна разследване заедно с министерството на правосъдието, което отговаря за спазването на човешките права и гражданските свободи.

Правителството на Тръмп осъди заплахите. В разпространена днес декларация на Белия дом, цитирана от Асошиейтед прес, се заклеймяват "омразата и мотивираното от омраза насилие" и се изтъква, че президентът на САЩ "е дал ясно да се разбере, че подобни действия са неприемливи".

Преди това Иванка Тръмп призова в Туитър към религиозна толерантност. В туита й се казва: "Ние трябва да защитим молитвените си домове и религиозни центрове". Дъщерята на Доналд Тръмп прие юдаизма, преди да се омъжи за Джаред Къшнър, припомня АП.

Президентът на САЩ нарече заплахите срещу еврейските центрове "ужасяващи и болезнени" и по време на посещение в новооткрития във Вашингтон Национален музей за афроамериканска история и култура.

Те са "многозначително напомняне защо трябва да се води битка с фанатизма, нетърпимостта и омразата във всичките й форми", коментира той.

Тръмп допълни, че заплахите срещу еврейските центрове са "тъжно напомняне" за работата, която предстои да се свърши в Съединените щати.

Президентът на САЩ беше придружен в музея от дъщеря си Иванка, номинирания от него за министър на жилищното строителство и градоустройството Бен Карсън, съпругата му Канди Карсън и сенатора от Южна Каролина Тим Скот.

Групата разгледа експозиция, посветена на израстването на Карсън от бедно момче до известен неврохирург педиатър. Чернокожият лекар беше съперник на Тръмп в борбата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори.