Сигнал за заразата подали зеленчукопроизводители. Болестта не е опасна за хората, но ако пробите за вируса "Пипино" са положителни, това може да се окаже пагубно за реколтата от български оранжерийни домати.

Опасните домати били внесени от Полша през българо-румънската граница. На борсата в Първенец ги продали бързо, защото цената им била по-ниска, а белезите на заразата - трудни за разпознаване.

Според зеленчукопроизводител по домата се появяват жълти петънца, но иначе човек, който не се занимава с това абсурд е да го разбере.

Доматът с "пипино вирус" е годен за консумация. Разпространява се с посадъчен материал и може да влезе и в българските оранжерии.

Ралица Мичева - началник отдел „Растителна защита" - БАБХ Пловдив обясни, че другия начин за разпространение на вируса е контактен, което го прави опасен. При допир, при манипулация в насаждение, което е заразено, може лесно човека да стане преносител на този вирус.

"Пипино вирусът" е унищожителен за производството на българския оранжериен домат, след заразяването почвата става негодна за години напред.

Агенцията по безопасност на храните в Пловдив започна спешна проверка по случая. Проби от съмнителната стока са изпратени в лаборатория в столицата. Резултатите се очаква да бъдат готови следващата седмица.

И експерти и търговци обаче са скептични за наличие на "пипино вирус" при доматите от Полша, защото няма никакви признаци от визуална гледна точка.

Според търговеца Георги Янчев всеки път, когато се купува домат, се издават сертификат от фирмата, която обяснява, че тя си продава домата. Освен фактурата ти дават и сертификат за стоката.

Ако зараза все пак бъде установена, цялата продукция и насажденията трябва да бъдат унищожени. Затова от асоциацията на оранжерийните производители настояват контрола по българските граници да бъде завишен за вносните плодове и зеленчуци.