Пред Нова телевизия производителят на домати Атанаска Минева каза, че с около 20% са по-скъпи краставиците и доматите в сравнение с миналата година.

„През 2015 г. с около 5-6 пъти беше намалена субсидията и хората не могат да си планират производството. 3 г. взимахме помощи за качество на продукцията, с което оранжерийните производители си помагахме за отопление. Взимахме около 2000 лв. на декар субсидия. През 2015 г. ще вземем 500 лв.", коментира тя.

Зам.-министърът на земеделието и храните Васили Грудев заяви обаче, че подпомагането се е увеличило с 5 пъти и всички производители на зеленчуци ще получат 5 пъти повече.

Стоян Стоянов, производотел на краставици, обясни, че първите български краставици са на пазара от близо месец, но цената е по-висока, защото производителите са орязани от субсидии и не могли да започнат производството по-рано.

„Оранжерийни домати и краставици няма в необходимите количества, защото тази пролет температурите са много ниски и трябва да се отопляват оранжериите. И други зеленчуци са с по-висока цена", коментира Георги Камбуров, един от секретарите на Асоциацията на оранжерийните производители.

По думите му причината отчасти се дължи на високите разходи на производители, а отчасти на това, че част от производителите прекратили дейността.

В пловдивското Ново село всяка втора къща отглежда марули за продажба, показа Нова телевизия.

Данаил Стефанов е един от големите производители, засял в оранжериите си 50 000 бройки. Той съжалява, че не е засял повече, тъй като печалбата му сега щеше да е огромна. Още преди Великден всичките му марули били изкупени.
Те бързо свършили и в останалите оранжерии в селото.

„Продавах ги за Великден за 1- 1,20 лева лев на бройка. На пазара беше около 1,70 лева. За Великден марулите достигнаха рекордната цена от 2 лева. Това никога не е било. Най-високата цена е била 1 лев”, разказа Стефанов.

Ценовата аномалия той обяснява с недостига на марули. Стопаните тази година засели наполовина по-малко, тъй като миналата пролет изкупували марулите им на безценица - по 15 стотинки и близо 100 000 бройки отишли на боклука.

Според Стефанов не е нормално марулите да струват колкото парче луканка. Според него себестойността на зелената салата е не повече от 50 стотинки.

За да се избегне спекулативното поскъпване, производителят предлага държавата да въведе субсидии и за марулите - по 10 стотинки на бройка.
Така ще се стигне до свръхпроизводство и ще се гарантират по-ниски цени.
Български марули ще има по пазарите и за Гергьовден, очаква тогава те да са два пъти по-евтини от дните около Великден.

Васил Грудев коментира, че произвежданата в Испания маруля е с много по-ниска себестойност от тази на българския производител заради бизнескапацитета, осигурен от испанската държава.

„Пролетта беше изключително влажна, по-ниски температури, съответно по-малка продукция. Това комбинирано с миналогодишното производство, където пък имахме нереализация на продуктите, доведе до факта, че нашите земеделски производители заложиха по-малко, специално марули за производство, откъдето и по –високите цени”, каза още той.

По думите му именно в изграждането на бизнескапацитета, испанската държава е помогнала преди време със съответните европейски фондове.