Новината съобщи пред АФП адвокатът на Евтушенков - Владимир Козин, предаде БТА.

Миналата година, по подобен начин, Путин обяви след годишната си пресконференция, че ще бъде освободен друг олигарх - Михаил Ходорковски.

По време на брифинга, руският държавен глава коментира, че делото с компания „Башнефт” няма нищо общо с приватизацията, предаде Газета.Ру. Президентът подчерта, че съдът никога не е поставял под съмнение самата приватизация, а делото срещу собственика на компанията Владимир Евтушенков е заведено на базата на факти за некоректно прехвърляне на федерална в регионална собственост.

Собственикът на корпорацията "Система" Владимир Евтушенков бе поставен под домашен арест през септември.
Той бе обвинен в участие в схема за пране на пари заради покупка на акции на петролната компания “Башнефт” след приватизация в руската република Башкирия.  

Следователи обискираха московската централа на “Система”, а съдът наложи запор на акциите на “Башнефт”. Съобщено бе, че акциите са били придобити незаконно от син на бивш башкирски лидер и по случая бе образувано углавно дело.

Този месец "Башнефт" беше прехвърлена на държавата.

Днес акциите на "Система" скочиха с над 30 на сто при началото на търговията на Московската фондова борса.

За първите си 18 часа в ареста Евтушенков претърпя крупни загуби, като състоянието му намаля с 2,5 милиарда долара (36% от капиталите му) до 4,5 млрд. долара.