Осъденият на три години и половина затвор условно за присвояване на средства дисидент още вчера написа в блога си:

"Отказвам да спазвам задълженията на незаконното ми задържане под домашен арест".

Навални уточни, че е срязал гривната с кухненски ножици "с известно усилие".

Според опозиционера, който по образование е адвокат, руското законодателство не оправдава задържането му под домашен арест, след като присъдата му вече е произнесена, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Член 311 от Наказателния кодекс ясно посочва, че дадено лице трябва да бъде незабавно освободено още в съдебната зала в случай, че е осъдено на наказание, което не предвижда лишаване от свобода или на условно наказание, обясни той.

Днес Навални написа в Туитър, че е отишъл до магазин в своя блок да си купи мляко.

Московската полиция, цитирана от агенция РИА Новости, съобщи, че е готова да арестува опозиционера, ако службата за изпълнение на наказанията поиска това. От службата казаха, че проверяват информацията, според която Навални не изпълнява условията на домашния си арест.

Блогърът, който е в домашен арест от февруари миналата година, вече наруши забраната в деня, когато беше обявена присъдата му. На 30 декември вечерта той се опита да се присъедини към няколкотостотин демонстранти, събрали се край Кремъл в негова подкрепа. Тогава той беше арестуван за кратко.

"Разказват, че един от руските царе - дали Петър Първи, дали Александър Трети - сложил върху една молба за помилване следната резолюция: "Да се екзекутира не трябва да се помилва" - така започва коментарът на варшавския вестник "Газета виборча" по повод домашния арест на Алексей Навални и присъдата срещу него.

Заради липсата на запетайка в резолюцията, или иначе казано, заради тази пунктуационна грешка, "компетентните органи" в Русия не знаят какво да правят - да бесят, или да свалят белезниците на затворника. Нещо като липсваща запетайка има и в случая с Навални.

Съдът постанови мярката домашен арест да остане до влизането в сила на присъдата на 15 януари, припомня вестникът. И допълва, че авторитетният адвокат Генри Резник, шеф на московската адвокатска колегия, съветва Навални да търси обезщетение за решението на съда, което нарушава закона.