Това показва извод от сравнителния анализ между необходимите средства за издръжка на живот и данните за разпределението на домакинствата по подоходни групи на общ доход за първото тримесечие на 2015 година, направен от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, съобщи Виолета Иванова - изследовател в института, цитирана от БТА.

За нормален живот на четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в края на юни са били необходими 2248 лева.
Парите са необходими семейството да покрива разходите си за храна, жилище, здравеопазване, образование, почивка спрямо средните български стандарти.

Издръжката на живот на един човек от домакинството в края на юни е достигнала 561.90 лева, сочат още данните на синдиката.

"34% са с общ доход на човек от домакинството под издръжката за бедните домакинства - или два милиона и 460 хиляди българи живеят с доход на човек от домакинството до 295 лева", каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров, което по думите му е тревожна тенденция.

Домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живот са около 19,2 на сто (около 577 хиляди домакинства).

Анализът в детайли


Продължава тенденцията да се отчита спад в средните нива на издръжката на живота, като през второто тримесечие намалението е от 0,2 на сто спрямо предходното тримесечие.

От КНСБ посочват, че е обичайно през второто тримесечие да се отчита задържане или намаление на стойността на издръжката на живот, като основната причина е сезонният спад в цените на хранителните стоки и особено на пресните зеленчуци.

Осезаемо влияние оказва и намалението на цените на топлоенергията средно с около 6,2% от първи април тази година, след като предходната година отчитат ръст от 4,5 процента.

На годишна база издръжката на живот отчита слаб спад от 0,3 на сто, след като близо година и половина се наблюдава тенденция на устойчиво намаление.

Издръжката на живот на човек от домакинство на нискодоходните групи, е достигнала 294,52 лева, което показва намаление с 0,9% спрямо март тази година и увеличение с 1,9 на сто спрямо същия период на 2014 г.

Независимо от факта, че при тези социални групи е регистрирано намаление в абсолютно изражение, техният дял е почти два пъти по-голям от високодоходните групи.

Движението е по-скоро от нискодоходните групи към среднодоходните домакинства, което е положителна индикация, но като се има предвид, че за около половината от домакинствата доходите им гравитират между издръжката на бедните и необходимите средства на издръжка, голяма е вероятността да попаднат в групата на бедните отново, отбелязват от КНСБ.

Минималната заплата да е 50% от средната

На минимална работна заплата при пълно работно време през първото тримесечие на 2015 г. са наети 248 019 или 11,5 на сто от всички наети. В сравнение със същия период на миналата година нарастват с 2,4% или с около 6 000 души, отчитат от КНСБ.

Поетапното увеличение на минималната работна заплата от началото на 2015 г. и достигнатият с него среден ръст от 8,8% спрямо предходната година, е все още твърде недостатъчен и не позволява на страната ни да се измъкне от дъното на класирането в ЕС, посочи Иванова.

От КНСБ искат поетапно повишение на минималната заплата от тази есен по отрасли с цел достигането на 50 на сто съотношение спрямо средната до края на 2018 година.