Преди дни от Българския хелзинкски комитет обявиха, че завеждат дело срещу държавата в Европейския съд по правата на човека заради зловещата смърт на 15-годишната Анета Йорданова от Дома за деца и младежи с умствени увреждания в село Стража. От правозащитната организация заявиха, че прокуратурата е разследвала единствено действията на болничния персонал, но не и тези на служителите в дома.

Въпреки че преди време от държавното обвинение са прекратили проверката по случая, сега обявиха, че разследването е възобновено. Днес детайлна информация за делото беше дадена от Дора Миндова, ръководител на отдела за малолетни престъпления към Върховна касационна прокуратура, предаде БНЕС.

Анета е постъпила през 2002 г. в дома. На 26 септември 2006 г. здравословното й състояние се влошава, до 7 октомври е в болница, където е настъпила смъртта й. В епикризата са описани извадените около 4 кг предмети от коремната кухина. Делото е образувано незабавно - още на 10 октомври 2006 г. е образувано досъдебно производство. Разпитани са служители в дома и в болницата, има и експертиза от здравна комисия.

"Въпросът дали предметите, извадени от стомаха на починалото дете, все още съществуват, трябва да се доизясни. Не са събирани доказателства по въпроса как се е допуснало починалото дете да погълне това количество предмети. Съдебното производство е за изясняване дали смъртта е настъпила в следствие на лекарска грешка. Мисля, че трябва да се поставят допълнителни задачи, смятаме да назначим експертиза, направена от софийски лекари", уточни Миндова.

Установяването на проблема с делото на това дете стана възможно благодарение на съвместна проверка между прокуратурата и Българския хелзинкски комитет, каза още заместник-главният прокурор.
"Отделът за престъпления, извършени от или свързани с малолетни, е факт от февруари. Все още е с малко кадри, което се компенсира с голямото желание да се работи", допълни Тонева.

Остър перитонит е клиничната причината за смъртта на детето, коментира междувременно пред „Фокус” д-р Иван Светулков, изпълнителен директор на МБАЛ-Търговище, където детето е оперирано. Той разкза, че заради тежкото заболяване, момичето то е било много агресивно и неадекватно към лечение. Почти насила са му слагани венозни инжекции.
Престоят му в болницата е бил около 48 часа, като след установяване на перитонит е направена спешна операция. По думите на лекара стените на стомаха са били увредени необратимо от погълнатите различни предмети. Според медика това не може да стане за ден или два, а явно Анета е поглъщала нещата от доста време, без някой да обърне внимание.

Д-р Светулков припомни, че след смъртта на момичето през 2006 година е направено пълно разследване за действията на болничното заведение и лекарския екип, като не са установени нарушения.