Това е с 300 хиляди повече, отколкото през 2015 г., и е рекорд за времето, откакто се води такава статистика. Данните са от разпространения днес в Женева годишен доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците, съобщиха световните агенции.

Докладът, озаглавен "Глобални тенденции", е разпространен преди отбелязвания на Световният ден на бежанеца - 20 юни.

Данните са за три категории хора, принудени да напуснат домовете си заради конфликти или преследване: 22,5 милиона са намерили подслон извън страната си и се явяват бежанци, 40,3 милиона са вътрешно разселените, а 2,8 милиона са хората, поискали убежище и международна защита извън страната си.

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди каза на пресконференция, че зад тези "сравнително стабилни числа се крие много нестабилна ситуация". Той отбеляза, че миналата година около 7 милиона души са се върнали в домовете си, но в същото време са се появили повече от 10 милиона нови и "повторни" бежанци.

Най-големият източник на бежанци продължава да е сирийският конфликт - 12 милиона души, или две трети от населението на страната, или са прогонени от домовете си, или са избягали в чужбина.

На второ място по брой бежанци и вътрешно разселени е Колумбия (7,7 милиона), следвана от Афганистан (4,7 милиона), Ирак (4,2 милиона) и Южен Судан (3,3 милиона).

За втората половина на миналата година броят на южносуданците, избягали в чужбина, се е увеличил с 64 на сто и е достигнал 1,4 милиона души. Така южносуданците вече са третата по численост група бежанци след сирийците и афганистанците.

Недопустимо големият брой бежанци показва, че е необходима по-голяма солидарност за предотвратяване и уреждане на кризите, каза Гранди. Той обърна внимание и на факта, че половината от бежанците са деца.