Бившият анализатор на разузнаването ще излезе на свобода на 17 май тази година.

Манинг прекара в затвора над 6 години, а през 2013 г. бе осъдена на 35 години затвор за шпионаж. При ареста вече 29-годишният бивш редник бе познат като Брадли Манинг. След това обаче той се подложи на хормонална терапия за смяна на пола и промени името си на "Челси".

Брадли Манинг, който бе анализатор към разузнавателните служби в Ирак, призна изнасянето на над 700 000 документа, но твърди, че целта му е била да засили общественото внимание към последиците на войната върху цивилното население.

Миналата година Челси Манинг два пъти е правила опити за самоубийство.

Oснователят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж pриветства решението на президента Обама да намали 35-годишната присъда на Челси Манинг.

Едуард Сноудън, друг бивш сътрудник на американското разузнаване, изнесъл голям обем класифицирана информация, пък благодари на Обама за смекчаването на присъдата на Манинг.

"Нека заявим честно, чистосърдечно: благодаря, Обама", написа Сноудън в Туитър.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън обаче определи решението на президента като "просто възмутително", цитира го АП.

Бившият анализатор на военното разузнаване "застраши живота на американци и разкри някои от най-деликатните тайни на страната", подчерта Райън.

Според него Обама "създава опасен прецедент, че от тези, които злепоставят националната ни сигурност, няма да бъде търсена отговорност за престъпленията им".

Сега обаче вниманието се насочва към самия Асандж, след като "Уикилийкс" заяви в Туитър миналата седмица, че "ако Обама нареди да помилват Манинг, Асандж ще се съгласи да бъде екстрадиран в САЩ, въпреки че делото, образувано от правосъдното министерство, явно е неконституционно", отбелязва Асошиейтед прес.

Вече над четири години основателят на "Уикилийкс" се укрива в посолството на Еквадор в Лондон. Той отказа да се изправи пред прокуратурата в Швеция, където е издирван по обвинение в изнасилване, опасявайки се, че шведските власти могат да го екстрадират в САЩ, които го обвиняват в шпионаж.


НА ФОКУС: Пет факта за Уикилийкс

Манинг е сред 209-мата затворници, чиито присъди бяха намалени от президента, включително пуерториканския националист Оскар Лопес-Ривера. Други 64 затворници бяха помилвани, сред тях е и пенсионираният генерал Джеймс Картрайт, обвинен в лъжесвидетелстване при разследване за разгласяване на класифицирана информация.