Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в министерството по повод искане на прокуратурата за сваляне на депутатския имунитет на Делян Добрев, предаде БТА.

Добрев беше министър на икономиката и енергетиката в периода 21 март 2012 - 13 март 2013 г. Искането на прокуратурата е във връзка с доказателства за умишлена безстопанственост.

Теменужка Петкова заяви, че според документите, които се намират в архива на министерството, плащания на облагаема основа към архитект-инженера по проекта по времето на Добрев не са извършвани.

"Има плащания на 31 май 2013 г. и на 24 юни 2013 г. Впоследствие има протоколи, с които са прихванати тези плащания и така на практика тази сума е нулирана", обясни Петкова. Тя уточни, че в този период министър е бил Драгомир Стойнев.

Петкова заяви, че в качеството си на министър Делян Добрев е предприел действия, каквито е имал в рамките на закона, за да даде указания на БЕХ да бъде спазено решението на правителството и парламента за спиране на проекта АЕЦ "Белене".

По думите й Добрев е разпоредил да бъдат предприети и действия за предоговаряне на условията с архитект-инженера по проекта "Уорли Парсънс" и да се ограничи дейността на "Уорли Парсънс".

Министърът е извършил това, което е било в рамките на неговата компетентност, за да защити интересите и на НЕК, и на БЕХ, и на държавата, каза още Петкова.