Това коментира евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, в студиото на „Код 11-13“ по телевизия „Би Ай Ти“.

За нас Истанбулската конвенция е напълно излишен документ. Той не е ратифициран от редица държави в Европейския съюз именно заради двусмислието в текста и съдържанието, каза Джамбазки. 

Той обясни, че тази конвенция се опитва да мине под лозунга „за борба срещу насилието на жени и деца“, което е нещо ужасно и то трябва да бъде преследвано и наказвано строго, но това с конвенции не става, това става със законодателство. В България има Наказателен кодекс, в България има Закон за защита от домашното насилие, има Закон за защита на детето, бе категоричен Джамбазки. Тези текстове противоречат на нашите традиции и ценности. Вкарват се термини като „социален пол“. Това за нас отваря врата за излишни и ненужни промени, които не са били обсъждани в българското общество. Нека бъдем реалисти. Трети пол няма. Еволюцията или божественото начало са довели до два пола – мъжки и женски. Да не бъдем наивни и да не се занимаваме с ненужни неща.

Има ли логика Европейската комисия да кара държава-член да си промени Конституцията, за да признае нещо, което не е в нашите традиции?! Вие колко третополови човека познавате и имате във Вашето семейство? Трябва ли да признаваме правото на всеки, който смята, че нещо му е нарушено, срещу традициите на обществото. Защото тези, които искат признавате на трети пол, са същите, които адвокатстват на тази конвенция. В тяхната коалиция има и хора, които искат намаляване на възрастта за сексуални отношения с деца. Тези хора се наричат педофили. Вижте им знамето, там се появи и тази норма. Има хора, които имат своите странности и за мен това са отклонения. Няма никаква причина да се променя Конституцията заради тези хора. Няма никаква причина да се правим, че има трети пол, защото трети пол няма – има мъжки и женски пол.

Ние сме пълноправен и равноправен член на ЕС и трябва да отстояваме своите традиции и ценности. Ако българското общество се събере и каже, че ние от ВМРО не сме прави и че трябва да има трети, пети, седми пол, че ние от ВМРО не сме прави и че трябва да има сваляне на границата за педофилията. Тогава ние ще се съгласим с мнението на българското общество. Но нека първо да попитаме българското общество – чрез обществено обсъждане, чрез гласувания. Но нека българското общество да си каже мнението, защото това са нашите данъкоплатци. Ние представляваме група български граждани и тази група български граждани е много несъгласна с третия, петия, седмия пол и другите отклонения, бе категоричен Джамбазки и добави:

Ние излязохме с мотивирана позиция, която е подкрепена не само от православни организации, но и от много протестантски такива. Нека да попитаме и българските мюсюлмани какво мислят по този въпрос. Това дали съвпада с техните ценности и техните семейни традиции. Нека да попитаме и останалите религиозни деноминации. В края на краищата тук се променят основи на обществото.

Относно решението на МС да се започне изграждането на втори лифт в Банско и протестите на „Зелените“, Джамбазки коментира така:

Трябва да има развитие на туризма навсякъде. От няколко месеца насам се говори за мръсния въздух в София. София има чудесен „бял дроб“, до който не може да се стигне, защото не е приет план за управление на парка, заради същата шепа хора, които са нарекли себе си природозащитници и които изкарват пари от това. Защо тази шепа хора не отидат да протестират в Банско. Аз попитах част от тях кога за последно са се качвали на Пирин – никога не са стъпвали в Пирин. Редно ли е хора, които нямат престава къде се намира Тевно езеро и не познават един хижар в Пирин, редно ли е те да обричат цели региони в българската държава на нисък икономически растеж? Ако говорим за мръсния въздух, никой не иска да каже защо е мръсен въздухът в „Овча купел“ и в „Красна поляна“ – защото трите цигански коптора наоколо горят гащи, гуми, ламперии и замърсяват въздуха.

Българският представител в Европейския парламент заяви:

По време на европредседателството приоритетните неща, които ще изразяваме най-гласно са т.нар. Доходен съюз – изравняването на доходите в източната и западната част на Съюза; пакета мобилност, за да защитим интереса на нашите транспортни работници; директивата за командированите работници, за да защитим интереса на нашите строителни предприемачи и на българските строители, които работят в Западна Европа. Това трябва да са все теми свързани с повишаването на доходите на българските граждани.