„Чел съм този доклад много отдавна и всичко, което е трябвало да вземем като действия, на база на доклада, е предприето много отдавна. Това е част от опита да се изпълни със съдържание мотива за вота на недоверие. Изключително е нескопосано. Не прави чест на опозицията, че когато го поиска, не каза цялата истина“, коментира Владислав Горанов.

Според министъра на финансите от този доклад няма да излезе нещо, което очакват като аргумент от БСП. „Най-малкото на фона на това, че спрямо 2014 г., 2017 г. завърши с 6,5 млрд. повече приходи. Докладът на ДАНС е вътрешен за държавата документ. Даже още тогава, когато го създадоха, колегите от ДАНС се чудех защо са решили да бъде секретен. Аз нямам притеснения, нито преди, нито сега. 

„Именно по инициатива на Агенция „Митници“ започна тази проверка от страна на ДАНС“, поясни Горанов. Според него отчетените слабости в доклада на ДАНС са чисто технологични и са девет на брой. По думите му те са свързани със сигурността на системата и възможността тя да бъде манипулирана отвън от злонамерени атаки.

„Всяка система крие рискове да бъде пробита от вън. Спомнете си на ЦРУ колко данни изтекоха. Ние не сме вървели след събитията. Предприели сме мерки, неслучайно сме насочили вниманието на службите“, каза Горанов.

Министърът на финансите допълни, че от Агенция „Митници“ ще възложат един външен одит за БАЦИС.

В понеделник ще се проведе извънредно заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и на Бюджетна комисия, на което ще бъде обсъдено какво е предприето през 2016 г. и как функционира системата.

Доволен съм от начина, по който функционира системата, въпреки че борбата срещу контрабандата е безспирна и трябва да продължава всеки ден“, заяви министърът на финансите и отчете, че има по-добра събираемост.

„От около 27 % данъчни приходи като дял от БВП за 2014 г. в 2017 г. завършваме с 29,5 % . Тези нараствания на данъчните приходи в БВП означават само едно – по-голяма събираемост“, поясни Горанов.
Припомняме, че БСП поиска разсекретяване на доклада на ДАНС, който е изпратен на главния прокурор, който пък го е препратил на премиера през август 2016 година.От две години е установена заплаха за националната сигурност, но премиерът не реагира, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя не изнесе имена и данни, тъй като докладът е секретен. Но според социалистите системата е пробивна и изчезват едни камиони с акцизни стоки. 
В същото време от ГЕРБ заявиха, че нямат нищо против да разсекретят доклада.