Строителството и експлоатацията на тръбопроводите в морски води не се очаква да имат значително влияние върху екологията на Черно море и българския бряг, където морският газопровод излиза на сушата.

Това са заключенията в доклада за Оценка на въздействието върху околната и социалната среда (ОВОСС) за българския участък на морския газопровод "Южен поток", съобщиха от Саут стрийм транспорт (South Stream Transport - Южен поток транспорт).

Докладът е изготвен от международните експерти URS Infrastructure and Environment UK Limited.

За да развива проекта по екологично съобразен и социално отговорен начин, "Южен поток транспорт" проведе процедура по оценка на въздействието, която се състои от два паралелни процеса: Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) в съответствие с националното законодателство и Оценка за въздействието на околната и социалната среда (ОВОСС) в съответствие с насоките и стандартите на международни финансиращи институции за работа, съобразена с околната и социалната среда.

Докладът за ОВОС констатира, че околната среда няма да бъде повлияна значително от проекта. Той беше одобрен от Министерството на околната среда и водите на Република България през февруари 2014 година.

Докладът за ОВОСС съдържа допълнителни анализи за околната среда, културното наследство и социално-икономическите аспекти на проекта, както и усилията, които компанията продължава да полага за ангажиране на заинтересованите от проекта страни.

Например, докладът за ОВОСС разглежда по-детайлно въздействието на инвестиционния проект върху населението и уязвимите групи в околността.

Оценката също така показва, че проектът временно ще донесе известни икономически ползи в резултат на допълнителните възможности за трудова заетост и увеличено търсене на продукти и услуги по време на строежа, се посочва в съобщението.

В доклада е включена и оценка на потенциалните кумулативни въздействия в резултат на развитието на проекта и други съществуващи и предложени дейности в близост до инфраструктурата. Докладът за ОВОСС очертава смекчаващи и защитни мерки, които да гарантират, че проектът няма да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда.