Това заяви пред Ройтерс помощничката му Олга Шорин, съобщи "Фокус".

Докато провеждал проучването си за руското участие в украинската криза, Немцов бил потърсен от близките на загиналите войници, които според него са били изпратени в Източна Украйна. Немцов се е опитвал да убеди роднините да проговорят пред обществеността.

Според една от последните му записки става дума за руски парашутисти от базата в Иваново, на 300 километра североизточно от Москва, където е разположена 98-а въздушнодесантна дивизия.

„Няколко десантчици от Иваново се свързаха с мен. 17 от техните колеги са убити. Те получават парите си. Засега обаче се страхуват да говорят“, гласи бележката, която Немцов е надраскал набързо на лист А4, тъй като се е страхувал, че офисът му се подслушва.

Бележката е написана, докато той и Шорина са говорили за разследването му за подкрепените от Москва сепаратисти в Източна Украйна.

„Той не искаше да каже нищо на глас от предпазливост. Не искаше да го изрече, затова го написа, за да го прочета“, казва Шорина.

Засега автентичността на бележката не може да бъде потвърдена.

„Немцов поддържаше контакт с тях (войниците - бел.ред.), но не знам по какъв начин. Нито веднъж не са се свързвали с мен“, казва Шорина.

Тя допълва, че освен тези контакти, източниците, на които Немцов е разчитал за изготвянето на доклада, са били общодостъпни.

"Каза ми, че съвсем скоро ще събере и ще подреди различни свидетелства и документи, които ще бъдат пряко доказателство за присъствието на руски войници на украинска територия и ще разобличат лъжите на президента Владимир Путин, че в Украйна няма руски военни“, каза Иля Яшин, московският лидер на РПР-Парнас - партията на Немцов, във връзка с подготвяния доклад „Путин и войната“.

Шорина и Яшин ще се опитат да запазят събраната информация и да публикуват доклада до около месец. Немцов успял да напише само съдържанието му.

Междувременно РИА Новости съобщава, че Яшин, смята, че бележката за руски бойци в Украйна, която Немцов е дал на Шорина, не е сензационен материал.
Яшин допълни, че самият той я е публикувал в „Туитър“.

Въпреки това смята, че версията за дейността на Немцов в Украйна като мотив за убийството му трябва да се провери много обстойно.

Опозиционери може да поискат от руския президент Владимир Путин разрешение да наблюдават следствието за убийството на Немцов, пише "Ведомости", като се позовава на бившия депутат Генадий Гудков, съобщава БТА.

"Предложихме създаването на контактна група, която редовно да разговаря с ръководството на Следствения комитет за дискусии по хода на разследването, защото се боим за съдбата си и искаме следствието да бъде обективно", казва Гудков.

В близките дни роднините на Немцов ще поискат да бъдат признати за потърпевши, но това не им гарантира свободен достъп до следствието, казва адвокатът на Немцов Вадим Прохоров.
Владимир Путин вече определи убийството на Немцов като политическо и като позор за страната.

Главният свидетел е заплашван

Приятелката на опозиционера - украинският модел Анна Дурицкая, която е основен свидетел в разследването за убийството, обяви, че е получила смъртни заплахи от неизвестни лица в Украйна, предадоха световните агенции.

На 5 март Анна Дурицкая е съобщила в полицейския участък в Бела Церква в района на Киев, че след връщането й в страната неизвестни лица са заплашили живота й, посочи в комюнике прокуратурата, допълвайки, че е разпоредила да се вземат мерки за гарантиране на сигурността на свидетелката.

По случая е започнато досъдебно разследване под наблюдението на главния прокурор на Украйна. Предприети са и мерки за защитата на Дурицкая.

Нови протести

Антикризисният марш "Пролет" на руската опозиция, насрочен за 1 март в Москва, но заменен с траурно шествие в памет на убития опозиционер Немцов, може все пак да се състои, макар и със закъснение. Това заяви Сергей Давидис от ръководството на партията "5 декември", пише"Независимая газета".

Политическите и социално-икономическите обстоятелства в Русия, за промяна в които настоява "Пролет", все още са факт и дори се изострят във връзка с убийството на Немцов, пояснява Давидис.

Според него, преди обаче да се обяви нова проява, трябва например да приключи 15-дневният арест за неразрешен протест на Алексей Навални, чиято фигура според мнозина в руската опозиция трябва окончателно да стане водеща за цялото протестно движение.

Партията на Немцов РПР-Парнас засега не коментира възможността за ново шествие "Пролет" и е обявила мораториум за всякакви масови прояви, докато не минат 40 дни от смъртта на нейния съпредседател.