Това пише германското списание "Шпигел", позовавайки се на поверителен доклад на алианса, предадоха Франс прес и БТА.

"Способностите на НАТО за оказване на логистична подкрепа на разширената му територия е атрофирала след края на Студената война", се казва в доклада.

Няма достатъчно гаранции, че дори силите за бързо реагиране на НАТО ще бъдат в състояние да реагират бързо и, ако се наложи, за продължителен период, пишат авторите на доклада, до който германското списание е получило достъп.

Предстои документът да бъде обсъден от министрите от НАТО. Той описва организация, която не може да възпре евентуална руска военна агресия, предимно поради разпръснатата командна структура, се казва в откъси от статията на сп. "Шпигел", която ще излезе утре.

Слабостта на НАТО притеснява особено балтийските и скандинавските страни, съседи на Русия.

"Знаем, че трябва да адаптираме и модернизираме алианса и командните структури", заявява пред "Шпигел" норвежката министърка на отбраната Ине Ериксен Сьорайде.

През март тази година президентката на Литва Далия Грибаускайте вече поиска създаването на важен команден център на НАТО на източния фланг на организацията заради "нарастващата заплаха от Русия".

Отношенията между Москва и НАТО се влошиха съществено след анексирането на Крим през 2014 г. и след началото на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Страните от алианса решиха отново да поставят войските си в състояние на готовност. Силите за бързо реагиране на НАТО бяха увеличени повече от двойно, достигайки 40 000 души. Тази година НАТО засили и военното си присъствие в Източна Европа, разполагайки четири батальона в Литва, Латвия, Естония и Полша.

"Силите на НАТО от десетилетия не са били толкова добре подготвени и толкова готови за разпололагане", реагира говорителката на алианса Оана Лунджеску, но отказа да коментира информацията на "Шпигел".