От опозицията заявиха, че от документа не става ясно нито къде се отишли парите, нито кой е осигурявал политически чадър. 

Временната комисия обаче препоръча на Сметната палата да включи в годишната си програма "Одит за съответствие при финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 г.". Според депутатите такъв одит ще направи анализ на цялостната дейност на НДК, а не на отделни факти. Ще провери начина на управление и усвояване на ресурсите, как се изпълняват бизнес плановете, имат ли цели и приоритети, и ще даде препоръки за подобряване на дейността на дружеството, предаде БТА.

Народните представители се обединиха, че от проведените изслушвания и представената документация на компетентни органи са налице съмнения за извършени нарушения, но по този въпрос следва да се произнесат съответните компетентни органи.

Според Румен Гечев от БСП над бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош е имало "политически чадър".

"Той е бил над съвета на директорите, бил е над принципалите си. Бойко Борисов назначи Боршош пред цяла България, след като беше уволнен от Лиляна Павлова. Всичко това води към следата, че Борисов е "политическият чадър", добави той.

Тома Биков от ГЕРБ обаче отвърна, че не вижда подобни факти от изслушванията и документите и изтъкна, че именно сегашното правителство е уволнило Боршош.

"Ако не беше Лиляна Павлова, в момента ние нямаше да заседаваме тук, нямаше да разберем нищо и вие нямаше да знаете какво се случва в НДК. Независимо кой е назначил Боршош, важното е кой е направил разследванията и е взел мерки", изтъкна Биков.

Велислава Кръстева от ДПС обаче коментира, че в доклада на комисията не е успяла да открие отговор на най-важния въпрос - къде са парите. Според нея той "спуска едно приятно перде, една хубава завеса върху това, което се е случвало в НДК".

Предстои докладът да бъде разгледан в пленарната зала.

Прокуратурата вече повдигна две обвинения на Мирослав Боршош - че е изразходвал неправомерно 17 млн. лв. от бюджета на НДК, отпуснати за европредседателството, и за умишлена безстопанственост - заради договор за служебния му автомобил.  

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче заяви, че е възможно да има още обвиняеми. Бившите принципали на НДК - министри Томислав Дончев, Лиляна Павлова и служебният министър Деница Златева (БСП), засега бяха разпитани като свидетели.

"Не приемам Златева и БСП да носят отговорност за 2 години вътрешни битки в ГЕРБ и злоупотреби с пари", заяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че щом има повдигнато обвинение към Боршош, значи той не е освободен от онази отговорност, която се опитват да внушават в обществото от ГЕРБ. По думите й обаче той е само "бушон".

Вчера Боршош отказа да се яви пред депутатите и  да даде обяснения с мотива, че част от тях са предубедени и не вярва в тяхната обективност, тъй като дори не са имали време да проучат фактите. Той изпрати писмо с позицията си и документи в своя защита, но те отказаха да ги приемат и да ги включат в доклада си.