"За” гласуваха 98 народни представители, 8 бяха "против”, а "въздържали се" нямаше, съобщиха БТА и БНР.

Според данните в доклада разходите за отбрана в процентно съотношение към брутния вътрешен продукт нареждат страната ни сред последните държави в НАТО. Така през миналата година за модернизация на армията ни са заделени 1,38 на сто от бюджета, като същият процент ще намалява до 1,12 на сто през 2017 г.

В документа се заявява, че страната ни е изправена пред предизвикателството да се търсят нови пътища за изпълнение на мисии и решаване на отбранителните задачи.

Основен извод е, че независимо от продължителния финансов недостиг и критичното състояние на въоръжените сили и бойната техника у нас, българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват възложените им задачи и мисии с известни ограничения. Това обаче се постига с цената на допълнително натоварване и рискове за живота и здравето на личния състав.

Преди дни ръководството на ВВС настоя за спешни мерки за стабилизиране на изтребителите Миг-29 още този месец. До 3 г. няма как да имаме нови изтребители и подготвени военни летци, предупредиха военните. Тогава командирът на ВВС на България ген.-майор Румен Радев каза, че ако не се направи това сега, има опасност България да загуби суверенитета на въздушното си пространство.

Пленарният дебат бе фокусиран върху недофинансирането на армията, остарялата техника и нуждата от дългосрочна програма за развитието на въоръжените сили.

Янко Янков от ДПС обърна внимание на факта, че недокомплектоването по отношение числеността е около 3000 души.

"За техниката в много случаи имаме нужда не от модернизация, а от реанимация, защото е застрашен животът на военнослужещите, които я използват", подчерта Янков.

Ангел Найденов от БСП обърна внимание, че недостатъчният финансов ресурс означава постоянно отлагане на целите и неизпълнение на ангажиментите, заложени в рамките на членството ни в Североатлантическия пакт.

Социалистите препоръчаха бъдещите усилия на МО да са в посока на изясняване кои са зоните на специализация на армията в рамките на НАТО, като това би могла да е киберотбраната, сухопътното разузнаване, специалните сили.

Милен Михов от Патриотичния фронт отново припомни идеята за възстановяване на задължителното военно обучение.

Илиян Тодоров от "Атака" попита защо съветското въоръжение не се сваля от армиите на Полша, Словения, Словакия, които също са в НАТО.

"България, член на Пакта, има два изтребителя, докато Етиопия е с 24, Конго - 6, - всеки може да си направи извода каква ни е ползата от членството в алианса", заключи Тодоров.

"МиГ-29 са 15 , три - "Спартан"-а", опроверга го Валентин Радев.

За неконструктивния си тон Тодоров получи забележка от председателстващия заседанието Кирил Цочев.

Решение

Парите за отбрана през 2015 г. не трябва да намаляват като процент от БВП спрямо 2014 г. и трябва да бъдат увеличени до 2% от него за следващите 10 г. Средствата обаче няма да бъдат увеличени още тази година, тъй като правителството има други приоритети.

Около такова виждане се обединиха участниците в Консултативния съвет за национална сигурност на заседание на 27 април 2015 г.

Анкета: Одобрявате ли увеличението на военните разходи от 2016 г.?