Това обяви международната правозащитна организация Амнести интернешънъл в годишния доклад, публикуван днес, съобщиха световните агенции.

"През цялата 2017 г. милиони хора по света вкусиха от горчивите плодове на пропитите с омраза политики", се посочва в доклада, представен за първи път във Вашингтон. Амнести упреква "лидерите на най-богатите страни" за подхода им към мигрантската криза и отбелязва, че в съвременния свят не могат да се намерят истински световни ръководители, които биха могли да станат твърди защитници на спазването на човешките права".

"Неприкрито изпълнената с омраза стъпка на правителството на САЩ, което през януари забрани влизането на хора от няколко страни с преобладаващо мюсюлманско население, зададе тон за цяла година, през която водената от (световните) лидери политика на омраза доведе до изключително опасни последици", заяви генералният секретар на Амнести интернешънъл Салил Шети.

Сред лидерите на страните, в които правата на човека са грубо нарушавани, Амнести посочва президентите на САЩ, Русия, Египет, Филипините, Венецуела и Китай.

В частта за България се казва, че според много съобщения граничната полиция е прибягвала към прекомерно използване на сила и насилствено връщане на бежанци и мигранти, включително непридружени деца.

В Европа повечето управници "решиха, че на практика всичко им е позволено, за да попречат на бежанците да достигнат бреговете на континента", се казва в доклада на Амнести интернешънъл, цитиран от Франс прес и БТА.

Споменават се и неотдавнашните избори в Австрия, Франция, Германия и Холандия, където "някои кандидати се опитаха да превърнат социалните и икономическите тревоги в недоволство, особено към мигрантите".

Организацията осъди и кампанията "по етническо прочистване на рохингите в Мианма", която доведе до бягството на 655 000 души от страната.

Амнести обръща внимание и на ужасяващия брой на цивилните жертви във въоръжени конфликти, споменавайки сегашната хуманитарна катастрофа в Йемен, безогледните убийства в Сирия и Ирак и принудителното изгнание на хора в Южен Судан.

В доклада се упрекват правителствата, че са експлоатирали предизвиканите от тероризма тревоги, за да "поставят под въпрос баланса между властта на държавата и индивидуалните свободи". Дава се пример с Франция, която сложи край на извънредното положение едва след като въведе в законодателството редица от разпоредбите на този извънреден режим.

В доклада обаче се приветства движението #MeToo и шествията по случай Международния ден на жената за привличане на вниманието върху ужасяващите мащаби на сексуалните посегателства и тормоз.

Амнести похвали и "реакцията на обикновените граждани" с искане за правосъдие, като мобилизацията на младите оцелели от стрелбата в училище в щата Флорида, които настояват за по-строг контрол над огнестрелните оръжия.

Амнести изразява съжаление, че в интернет няма достатъчно инструменти за регулиране на комуникацията предвид почти неограничената възможност за подклаждане на омраза и насилие и посочва отговорността на големите социални мрежи.

Салил Шети разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп и заяви по негов адрес: "Това е президент, който в първите месеци от мандата си заяви, че одобрява изтезанията и можете да си представите какво означава това за правителствата по света, които масово прибягват до изтезания."

Политиките на президента Доналд Тръмп "бележат нова ера на регресия в човешките права" в САЩ и по света, заявява Амнести интернешънъл, цитирана и от Ройтерс.

"Отстъпленията на Тръмп по човешките права създават опасен прецедент и дават на други правителства пример за подражание", се казва в доклада. Тръмп и други държавни лидери като египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, филипинския Родриго Дутерте, венецуелския Николас Мадуро, руския президент Владимир Путин и китайския Си Цзинпин "безсърдечно подкопават правата на милиони хора".

Правителството на Тръмп "се представи зле по правата на жените, публично подкрепи изтезанията и се опита да отнеме здравното осигуряване на милиони хора", се казва в доклада.

Правителството на Тръмп също така "подкопава медиите, увърта по въпроса за застъпниците на превъзходството на бялата раса, дискриминира транссексуалните и обмисля да облекчи ограниченията върху износа на леко стрелково оръжие", добавя Амнести.

Въпреки това подобни "регресивни политики" вдъхновиха мнозина да се включат в дългогодишни борби, отбелязва правозащитната организация.

Споменават се положителни стъпки като отмяната на пълната забрана на абортите в Чили, действия в посока на равенство на браковете в Тайван и мерките срещу принудителните отнемания на имущество в Нигерия.

В доклада се казва, че Китайската комунистическа партия "продължава да въвежда нови закони, които сериозно застрашават човешките права под предлога на "националната сигурност"" и затяга контрола над интернет и вероизповеданията.