Докладът беше приет с 13 гласа "за" и 6 "против". Той не беше подкрепен от депутатите от БСП, които декларираха това още в началото на днешното заседание, което продължи повече от два часа, предаде БТА.

При представянето на документа председателят на временната комисия Емил Христов посочи, че в него комисията ще предложи на Министерството на отбраната проектът за изтребителите да не бъде рестартиран от самото начало, защото има постигнати определени резултати.

Смятаме, че можем да продължим от една определена точка, стига МО и специалистите да вземат подобно решение, посочи Христов.

Той добави, че най-важното е да се осигури равнопоставеност на всички участници и предвид на два пъти по-голямата финансова рамка да се направят опити за обсъждане на предложения за новопроизведени многоцелеви изтребители, така че освен конкурентност, да постигнем по-високи отбранителни способности за Българската армия.

Пред журналисти след гласуването Емил Христов коментира, че ръководството на МО ще трябва да реши на какъв етап ще бъде върната процедурата по избор на изтребители, на базата на предложенията на парламента и на оценката и предложенията, които ще дадат специалистите, работили досега по проекта.

Искрено се надяваме, че няма да се спекулира и няма да се върнат на етапа RfI /искане за предоставяне на информация от потенциални доставчици/. Нямаме за цел да рестартираме проекта, не сме комисия, която трябва да направи това.

Даваме своите изводи и предложения. Дали изобщо ще бъде рестартиран проектът и какво ще се направи, ще реши МО като ръководство и специалистите, но ние сме длъжни да направим тези изводи и тези предложения, посочи Емил Христов.

Докладът на временната комисия трябва да бъде приет от парламента и ще бъде изпратен на ръководството на МО. Ние обаче бихме искали да не се връщаме в изходно положение и да не се задрасква вложения труд от толкова много експерти в продължение на години, а натрупаният опит да бъде използван, включително и в другите проекти за Сухопътните войски и Военноморските сили, заяви Емил Христов.

Ако МО се съобрази с нашите препоръки и промени методиката така, както би трябвало да бъде - без да се въвежда допълнителен осми задължителен критерий, съвсем нормално е, че ще настъпи промяна и в RfP /искане за конкретно предложение/, заяви Христов в отговор на въпрос дали декласираният Ф-16 се връща обратно в надпреварата.

На реплика, че така и другите компании може да поискат да подобряват оферти и процесът ще се удължи много, Емил Христов коментира,че не знае колко дълъг ще стане, но "подобряването на офертите от която и да е компания е само в интерес на България, защото това ще подобри финансовите параметри".