Свободните страни представляват 45% от общо 195 страни по света и над 2,9 милиарда души или 39% от глобалното население. Броят на свободните страни е нараснал с една в сравнение с данните отпреди година.

Това са изводите в доклада на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", качен на сайта й, на който се позовава БТА.

В доклада озаглавен "Свободата по света през 2018 г." броят на страните, окачествени като частично свободни е 58 или 30% от всички оценени страни. В тях живеят близо 1,8 милиарда души или 24% от населението на света. Броят на частично свободните страни е нараснал с една в сравнение с данните от доклада от миналата година.

Общо 49 страни са определени като несвободни страни. Те съставляват 25% от страните по света. Броят на хората живеещи в несвободни страни е почти близо 2,7 милиарда души или 37% от населението на света. Повече от половината от този брой обаче живеят в само една страна от категорията - Китай. Броят на несвободните страни остава същия в сравнение с данните отпреди година.

Според данните от доклада, касаещи България, тя е свободна страна. Оценката се прави въз основа на два критерия - политически права и граждански свободи.

Максималната оценка по тези критерии е 1, а минималната е 7. България е оценена и по двата критерия с оценка 2. Като цяло общата оценка на България за това, че е свободна страна е 80. За справка оценка 100 се дава на най-свободните страни, а оценка 0 означава - най-несвободни страни.

В частта за България се допълва още, че медиите са частично свободни.

Общите изводи в доклада са, че демокрацията в света през изминалата 2017 г. е била изправена пред най-сериозната криза от десетилетия насам, след като нейните основни принципи, в това число гарантиране на свободни и справедливи избори, правата на малцинствата и свободата на пресата и върховенството на закона - са били подложени на атаки.