Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) заяви в оповестен днес годишен доклад, че продължаващата миграционна криза и терористичните нападения са били ключовите фактори, оказали влияние върху обществените обсъждания и политиките в Европа през 2015 г., съобщи пресслужбата на Съвета на Европа (СЕ), цитирана от БТА.

Според тази комисия на СЕ обвързаността на много европейски страни с миграционни политики, ориентирани към правата на човека, е поставена на изпитание в момент, когато в Европа пристигат невиждано голям брой мигранти и кандидати за убежище, които бягат от война.

В доклада се отбелязва, че някои държави са прибегнали до ограничителни мерки с цел да попречат на мигрантите и кандидатите за убежище да останат на тяхна територия и са криминализирали предоставянето на помощ на нередовните мигранти, като по този начин са размили правните граници между подпомагането на трафика на хора или контрабандата на мигранти и оказването на хуманитарна подкрепа.

В други страни обаче се е развила "култура на радушен прием" - там властите и местни доброволци са посветили време и ресурси да помогнат на пристигащите хора.

Според ЕКРН през втората половина на 2015 г. е бил изразен скептицизъм във връзка със способността за справяне с нарастващия брой мигранти и кандидати за убежище.

Това е станало на фона на открито ксенофобски и ислямофобски обществени дебати и нападения срещу приемателни центрове.

ЕКРН отбеляза, че терористичните нападения миналата година в Париж през януари и ноември и в Копенхаген през февруари допълнително са съдействали за ислямофобските настроения, а популистки партии са злоупотребили с тях, за да подбудят предубеждение и омраза към мюсюлманите като цяло.

Друга тенденция, забелязана от комисията, е антисемитизмът, който се е засилил още повече през 2015 г., след като предходната година е достигнал върхово ниво в много страни.

Според ЕКРН мерките за икономии са влошили положението на уязвимите групи в много страни в Европа. Бюджетните съкращения също така са засегнали институциите, занимаващи се с предотвратяване и борба с расизма и нетолерантността, и са подкопали тяхната ефективност.

АНКЕТА: Бихте ли влезли в отряд против незаконни мигранти?