Според него продължителността на живота в страната ни е с над 5 години по-кратка от средното равнище в ЕС, предаде БНР.

Освен това България е сред водещите държави по-висок процент на преждевременна смърт на хората в работоспособна възраст заедно с Унгария и Латвия.

Общо над половин милион граждани в 28-те държави на ЕС между 25 и 64 години всяка година умират преждевременно от сърдечносъдови и респираторни заболявания, рак и диабет.

Докладът изчислява, че това е загуба икономиките от 115 млрд. евро годишно, ако същите тези хора оставаха живи и допринасяха с труда си.

Тези загуби могат да бъдат избегнати, заяви при представянето Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие:

"Животът на много повече хора може да бъде спасен, ако качеството на здравните услуги в страните от ЕС се повиши в максимална степен. Ресурсите трябва да се насочват по-ефективно там, където оказват най-голямо въздействие върху здравните резултати, включително върху профилактиката".

Като цяло в Европа населението все повече застарява и възрастта средно надхвърля 80 години.

У нас са и едни от най-високите нива на детска смъртност. Броят на пушачите сред 15-годишните момичета също е най-голям сред българските семейства.

България е сред четирите членки на ЕС, където над 10% от населението няма здравни осигуровки, според данните на доклада на ЕК и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.