В доклада, който днес бе официално публикуван, има много критики към ВСС.

На специален брифинг обаче представляващият ВСС Соня Найденова отчете напредък по работата със случайното разпределение на делата, дисциплинарната практика на ВСС, съдебната карта, електронното правосъдие, прозрачност при кадруването и други. По всички тези точки от Брюксел имат сериозни забележки.

Запитана дали от ВСС са чели един и същи текст на доклада като всички останали, Найденова отговори, че това бил само първоначален прочит и анализът щял да продължи.

Бих искала да го кажа, но не го казвам, защото надали ще се приеме като разумен аргумент от нашите външни партньори: Който не работи, не греши”, добави тя и продължи: "ВСС приема отправените препоръки, които са до неговите отговорности, има какво да се желае още в работата ни, но и в партньорство с изпълнителната и законодателна власт ще успеем да постигнем резултат, така че следващият доклад да отчете по-голям напредък в правосъдието и вътрешния ред".

Според нея през целия период на политическа нестабилност в страната съдилищата и прокуратурата и ВСС работели непрекъснато. Отправени са препоръки, които касаят всички институции в страната, предмет на оценка не е само работата на ВСС, а и на правителството и Народното събрание, добави тя.

Тя коментира и друг акцент в доклада - че ВСС ще избере утре новия председател на Върховния касационен съд. В отговор на въпрос дали съветът ще се съобрази с критиката да не гласува с компрометираната система за електронно гласуване, а с бюлетини, Найденова отговори, че не може да говори за бъдещи събития и това ще се разбере утре.

"Изразяваме надеждата си, че този доклад няма да се използва за задълбочаване на противоречията, а обратното, тези препоръки трябва да послужат за постигане на съгласие между всички отговорни институции за провеждане на реформите", заяви още представляващата ВСС.

Найденова не отговори конкретно на въпроса дали ВСС ще си подаде оставката.

Междувременно вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че най-критичната част от доклада е за работата на ВСС. Там няма никакъв напредък и "това е зле", подчерта тя.

Правосъдният министър Христо Иванов пък заяви, че страната ни продължава да изостава от стандартите на ЕС в областта на правосъдието, върховенството на закона, защитата правата на човека и установяването на свободно от корупция управление.

"Резултатите от Евробарометър (78% от българите искат мониторингът да продължи - б.р.) убедително доказват, че тази достойна за съжаление оценка се споделя не само от ЕК, но и от цялото общество", добави той.

АНКЕТА: Коя препоръка от доклада на ЕК е водещ приоритет, според вас?