Европейската комисия представи днес 16-ия си доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Отчита се изпълнението на 17-те препоръки на комисията в доклада от януари.

Има напредък в много области, но е необходима още работа, коментира зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран в съобщение на институцията.

България е изпълнила или е постигнала напредък по няколко от нашите препоръки, но все още не по всички. Разчитам на правителството на България да изпълни всички замислени реформи и да избегне забавяния, за да се постигне напредък към целта да се сложи край на механизма в рамките на мандата на тази комисия, добавя той.

Ясно се заявява, че работата трябва да продължи, което може само да ни мотивира и да ни накара с по-бързи темпове да стигнем до окончателно изпълнение на 17-те препоръки, коментира министърът на правосъдието Цецка Цачева по БНР.

Правителството изцяло подкрепя изразената перспектива за преминаване към хоризонтален механизъм за върховенство на закона, общ за ЕС. Онова, което за първи път се постига е, че липсват нови препоръки в настоящия годишен доклад, посочи Цачева.

В днешния доклад се отбелязва, че е постигнат значителен напредък по отправените препоръки. Макар политическата несигурност да доведе до забавяния в изпълнението на реформите в началото на годината, процесът се ускори от май насам.

Предстои да се видят окончателните резултати в области, изискващи законодателни реформи и действия от страна на правителството, като например борбата с корупцията.

През тази година бяха осъществени важни промени и в съдебната система, особено избирането на нов състав на Висшия съдебен съвет. Въздействието от тази стъпка следва да започне да се проявява през следващата година, пише в документа.

От януари настъпиха допълнителни положителни промени. Окончателните резултати все още предстоят да се видят в областите, изискващи законодателни реформи и действия от страна на правителството, например борбата срещу корупцията.

Въпреки че ЕК все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен, тя остава на мнение, че при непрекъснати политически насоки и решимост за постигане на напредък в реформата, България следва да може да изпълни оставащите препоръки и да отговори задоволително на показателите в близко бъдеще. Комисията ще оцени напредъка отново към края на следващата година, се посочва в доклада.

Комисията остава на мнение, че с непрекъснато политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата, България би трябвало да може да отговори на оставащите неизпълнени препоръки в близко бъдеще.

В анализа на ЕК се подчертава, че е важно оставащите предизвикателства да бъдат преодолени в дух на добро сътрудничество между институциите.

Констатира се, че политическата нестабилност през годините е оказала отрицателно въздействие върху капацитета за реформа.

Наскоро избраният ВСС има възможност да подобри отрицателната атмосфера за дебати в съдебната система, която преобладаваше по времето на предишния ВСС и се окачествяваше с очевидни разногласия и взаимни подозрения, възпрепятстващи безпристрастния процес на вземане на решения. Наскорошните реформи въведоха безспорни подобрения, особено със създаването на отделни колегии във ВСС за съдии и прокурори, пише комисията.

България е предприела конкретни стъпки за изпълнение на препоръката за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс, а допълнителни законодателни предложения са в процес на изготвяне за изменения в Наказателния кодекс.

България предприе по-нататъшни стъпки за изпълнение на съдебната реформа, но предстои тези инициативи да бъдат приключени и трябва да бъдат претворени в ясен план за действия, които да бъдат предприети в ключови области.

Освен че трябва да осъществи тези реформи на ключови институционални структури, България трябва също така да постигне трайни резултати в областта на ефективното разследване, разкриване и наказателно преследване на корупцията.

България предприе по-нататъшни стъпки в борбата с корупцията по високите етажи на властта, но ключови инициативи все още не са приети и изпълнени, а други са в начален етап на изпълнение и все още предстои ясното определяне на конкретни действия.

България е предприела стъпки в борбата с корупцията на местно равнище и по границите, отчита комисията. България е предприела стъпки срещу организираната престъпност, но властите следва да направят така, че скорошните решения, свързани с организационни и правни промени, се изпълняват по начин, който затвърждава постигнатия напредък.

Докладите се следят отблизо от някои страни в ЕС. Холандският премиер Марк Рюте например от няколко години повтаря, че страната му ще се съгласи с приемането на България в Шенген след два положителни доклада на ЕК.
Засега не е минал и един напълно положителен доклад.