„Политическата несигурност и други предизвикателства през изминалата година затрудниха извършването на реформи в България. Въпреки това положителен знак е, че в редица области се признава съществуването на проблеми и се установяват решения".
Това заяви в съобщение първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс по повод анализа на комисията за стъпките, предприети от България през последната година в съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност по механизма за сътрудничество и проверка.

"Сега е времето да се действа. Реформите, набелязани в нашия доклад, ще спомогнат за спечелване на доверието на гражданите и на тези, които искат да инвестират в страната", коментира той.

"В България има талантливи и трудолюбиви хора, които искат да видят реални и трайни промени. Механизмът за сътрудничество и проверка продължава да бъде ценен инструмент за насърчаване на напредъка и се подкрепя от мнозинството от българите. Сега е моментът за изграждането на политически консенсус за ускоряване на реформите“, се казва в изявлението на Тимерманс.

Като цяло напредъкът през изминалата година е бавен, показва докладът.
Фактът, че през периода, обхванат от настоящия доклад, се изредиха три различни правителства, както и липсата на работещ парламент определено допринесоха за недостатъчната решимост за реформи.

За да напредват реформите, е "необходимо да се признае наличието на проблеми и да се определят мерките за тяхното решаване", пише в доклада, цитиран от БГНЕС.

В това отношение сегашното правителство и Народното събрание предприеха важна стъпка с приемането на стратегия за съдебна реформа, в която се определят насоките на бъдещата работа в редица области.
Те ще трябва да бъдат проследени и приложени на практика, за да бъде демонстрирано по убедителен начин наличието на промяна, съветва докладът.

От последния доклад на Комисията през януари 2014 г. в някои от ключовите институции продължиха да се извършват управленски промени.
С това следва да се окаже подкрепа на усилията за извършване на реформи до постигането на реална промяна.

Примери за това са анализът на Висшия съдебен съвет на натовареността на съдилищата и прокуратурите и изпълнението на реформата на главния прокурор на прокурорските служби, които са почти приключили.

Въпреки това, по важни въпроси, като осигуряването на разпределяне на делата на случаен принцип и почтени назначения на важни съдебни длъжности, на действията на компетентните национални институции продължава да липсва решимост, която е необходима за изграждането на доверие.

Действията във връзка с добре познатите проблеми в областта на корупцията и организираната престъпност продължават да бъдат откъслечни, като им липсва стратегическа насока.

Има твърде малко примери за дела, свързани с корупция или организирана престъпност на високо равнище, достигнали до успешен съдебен край.

Тази оценка се споделя от гражданите на България — наскоро публикувано експресно проучване на Евробарометър, показва, че 79% от българите са съгласни, че ЕС следва да участва в противодействието на корупцията, организираната престъпност и слабостите в съдебната система.
61% смятат, че ЕС е оказал положително въздействие за справяне със слабостите в съдебната система и над 50% вярват, че е оказал положително въздействие за справяне с организираната престъпност и корупцията.

Еврокомисията приканва България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система, борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около една година.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че се вижда в доклада на ЕК, че има кредит на доверие, което се дава към днешното стабилно управление.

"За всички е ясно, че когато има стабилно управление, биха могли да бъдат реализирани и съответните законодателни промени, които да доведат до реални действия на изпълнителната власт", смята Цветанов.

По-рано днес политиците коментираха, че са очаквали по-лош доклад.

АНКЕТА: Коя препоръка от доклада на ЕК е водещ приоритет, според вас?