По-рано Европейската комисия публикува мониторинговия доклад за борбата с корупцията и организираната престъпност в България. В него се отчита, че политическата несигурност е блокирала реформите и напредъкът ни е бавен. Брюксел приканва да ускорим напредъка си по препоръките за реформа на съдебната система, борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Цветанов обясни, че за всички е ясно, че когато има стабилно управление, биха могли да бъдат реализирани и съответните законодателни промени, които да доведат до реални действия на изпълнителната власт, предаде БГНЕС.

Според него заради стъпките в законодателството и Закона за МВР в предстоящите месеци ще бъде подобрена борбата срещу тежката организирана престъпност.

"Беше важно да се постигне консенсус по принципите за приемане на една стратегия за съдебната реформа, която да обедини абсолютно всички парламентарно представени групи и това намери отражение в доклада", каза Цветанов.

Той е разтревожен обаче от факта, че ако през есента на 2012 г. България е изпреварвала Румъния в съдебната реформа, сега, в рамките на последната година и половина северната ни съседка, особено по високите етажи на властта,
демонстрира политически консенсус по проблема.

"За мен е важно да концентрираме вниманието си върху корупцията, схемите и практиките, за да може да има правораздаване, което да съответства на очакванията на хората. През последните години у нас за корупция, за участие в корупционни схеми няма осъдени представители от най-високите етажи на властта и това се констатира като дефицит за българската страна", призна Цветанов.

Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира, че в доклада се подчертава важната роля на ВСС, който би следвало да поведе реформата в съдебната система.
Кирилов обясни, че особено важно е разработване на законопроект за изпълнение на стратегията за съдебната реформа.

"Много скоро ще се внесе Законопроект за изменение на съдебната власт", съобщи още той.

По-рано днес от РБ, ПФ и БДЦ коментираха, че са очаквали по-лош доклад.

ДПС

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че докладът на ЕК "е впечатляващо обективен" - както в оценките за напредъка на България, така и по отношение на критичните бележки. 

Той коментира, че независимо, че ДПС е опозиция, няма да бъде опозиция на препоръките на ЕК за посоките, в които трябва да се реформира съдебната система на България.

"Имаме дефицити по отношение на стратегическия интеграционен манталитет и това трябва да се осмисли като обща отговорност на всички партии в НС и на специализираните НПО, които осъществяват дейност по темите на наблюдение от ЕК", каза той, цитиран от "Фокус".

По думите му за ДПС няма драма, дори ще изрази "задоволство", ако  механизмът на ЕК бъде преустановен, независимо, че това би се случило по време на управление на други партии и ДПС е в опозиция.

"Мисля, че за никого не е тайна, че България и Румъния покриха формално всички критерии за своето еврочленство, последователно в годините на предприсъединителния период",
каза още Местан.

Според него въпросът е защо е бил определен механизмът за сътрудничество и оценка - "явно, че сме били готови формално, но не сме били съвсем готови в действително" за ЕС.

БСП

"Докладът на ЕК за България обхваща управлението на четири правителства, за състоянието на съдебната система невинни няма. Опитите за прехвърляне на топката са неуместни",
коментира Мая Манолова от "БСП лява България".

Според нея са необходими решителни крачки за преодоляване на системните проблеми. Тя припомни, че от БСП подкрепиха стратегията за съдебната реформа, сега оставало правосъдното министерство и правителството да изпълнят ангажиментите си чрез внасяне на пакет от законодателни промени.

"Една от основните критики в доклада на ЕК очаквано е за недостатъчните резултати по отношение на борбата с корупцията по високите етажи на властта", коментира Мая Манолова.

По думите й "управляващите се опитват да ни замажат очите със създаване на нови и нови органи", като последният бил комисията по интегритет, взаимствана от румънската практика.

Манолова посочи, че програмата за саниране е грандиозна корупционна схема, чрез която управляващите мислят да изпазаруват предстоящите местни избори.

"Вече имаме достатъчно информация, че плановете, стратегията, програмата за саниране се прави не по общини и по квартали, а по избирателни секции", каза Манолова.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров пък евродокладите са абсолютно безинтересен материал, от години създават необоснован шум и не знае защо е това вълнение около тях.

Междувременно ВСС отчете напредък там, където ЕК критикува най-силно.